понеділок, 17 травня 2010 10:27

"Софію Київську" погрожують виключити зі спадщини ЮНЕСКО в серпні

"Софію Київську" погрожують виключити зі спадщини ЮНЕСКО в серпні

ЮНЕСКО погрожує вивести національний заповідник "Софія Київська" зі списку світової спадщини вже в серпні, коли відбудеться наступна сесія.

Як пише газета "Сегодня", причиною такого рішення може стати хаотична забудова навколо пам'ятника.

Член національної комісії України у справах ЮНЕСКО Ярослав Яцків розповів, що на засіданнях вже говорять про такі радикальні заходи.

"У список світової спадщини увійти дуже складно, а ось вийти - простіше простого. Зараз до цього все і йде", - сказав він.

Замміністра з питань регіонального будівництва і архітектури Ігор Соколов заявив, що нарахував 30 ділянок землі навколо "Софії", які столична мерія останнім часом віддала під забудову. Згідно з правилами ЮНЕСКО, новобудови повинні бути нижче за купол золотоверхого, і не порушувати естетику "Софії Київської" - впадати в очі має храм, а не висотки. Боїться замміністра того, що на цих 30 ділянках землі надалі будуть споруджені висотки. Так, як це відбулося з будинком на провулку Рильського. Там за планом повинні були спорудити 7-поверховий житловий будинок, а потім раптово добудували ще мансарду і декілька поверхів - вийшла 11-поверхова будівля.

Разом з тим, начальник главку охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко заявив, що не підписувався ні під одним будівництвом в буферній (що охороняється) зоні "Софії".

"Це робили вгорі", - зазначив він.

Але проблема, за його словами, в законах.

"Справа в тому, що в законі є багато дірок. Там написано, що в буферній зоні будувати вище 25 метрів (7 поверхів) не можна, і в той же час написано, що можна зробити виключення. Тобто спорудити висотку, заздалегідь затвердивши це будівництво з тим же ЮНЕСКО", - підкреслив Кухаренко, додавши, що на практиці всі вдаються саме до виключень.

За його словами, забрати ділянки вже майже неможливо - хіба що можна підкоригувати проекти.

Що стосується вже наявних будівель, то, за словами Яцкива, вже нічого не поробиш.

"Не різати ж їх. Питання в тому, щоб не ускладнити ситуацію", - сказав він.

Разом з тим, гендиректор "Софії" Неля Куковальська розповіла, що рівень ґрунтових вод під заповідником піднявся на 7 метрів.

"Фундамент в Софійській церкві дуже маленький, тобто вода може його просто змити" - вважає вона.

Зараз ви читаєте новину «"Софію Київську" погрожують виключити зі спадщини ЮНЕСКО в серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі