середа, 18 серпня 2010 17:06

"Регіони" вирішили торгувати храмами?

"Регіони" вирішили торгувати храмами?

Церковники і прихожани одного з найдавніших храмів на Подолі у Києві підуть з корогвами до Президента Віктора Януковича на знак протесту проти планів КМДА щодо продажу храму, повідомляє "Сегодня".

Церковники побачили днями офіційне оголошення про те, що їх храм підлягає продажу. Дійсно, в газеті "Хрещатик" від 13 серпня розміщено оголошення про те, що мерія шукає оцінювача для визначення ринкової вартості "нежитлового приміщення", розташованого на Хорива, 5-а. А оцінку приміщень проводять, як правило, для подальшого продажу. Саме там розташований Храм Миколи Чудотворця - відомий киянам як церква Миколи Притиска.

У храмі налаштовані рішуче. "Завтра приїжджає настоятель, ми зберемо церковну раду, організуємо прихожан і підемо з корогвами до Януковича!" - сказав староста храму Михайло Балаж.

За його словами, про плани продажу храму він чув ще 2 роки тому і навіть писав листа мерові з проханням не допустити цього. Адже будівля храму - пам"ятник архітектури, який побудували в 1631 році на місці дерев"яної церкви (довгий час учені вважали церкву Миколи Притиска найдавнішою будівлею на Подолі).

У главку комунальної власності вчора відмовили в коментарі, пославшись на те, що їх начальник - на лікарняному. Глава комісії з власності Київради Володимир Дейнега сказав, що, можливо, оголошення - якась помилка.

Пізніше заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що "храми в Україні ніколи продаватися не будуть".

"Храми в Україні продаватися не будуть - ніколи, ні за яких обставин і ні при якій владі", - сказала вона і підкреслила, що заявляє про це "абсолютно категорично і переконано".

За її словами, мета всіх інсинуацій навколо цієї теми - обурити людей і посіяти неспокій в столиці.

Герман також повідомила, що щойно мала розмову з першим заступником голови КМДА Олександром Поповим, який також висловив своє обурення цією інформацією і запевнив, що "цього не може бути, тому що цього бути не може".

Храм Миколи Чудотворця, більш відомий киянам як церква Миколи Притиска, - зведений наприкінці XVII ст. на місці старої дерев"яної церкви.

Службу в храмі відправляє священство Української православної церкви Київського Патріархату.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" вирішили торгувати храмами?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі