вівторок, 16 вересня 2008 12:51

"Аль-Каїда" втрачає популярність в мусульманському світі

"Аль-Каїда" втрачає популярність в мусульманському світі

Чиновники Державного департаменту США, які займаються питаннями боротьби з тероризмом, заявили, що "Аль-Каїда" втрачає свою популярність в мусульманському світі, передає Associated Press.

За їхніми даними, це відбувається через те, що жертвами терактів стають все більше рядових мусульман. Як відзначив Делл Дейлі (Dell Dailey), який займається координацією боротьби з тероризмом в Держдепі, ідеї "Аль-Каїди" на знаходять відгуку серед мусульман.

Представник Національної розвідувальної ради США Тед Гістаро (Ted Gistaro), заявив, що деякі з радикальних ісламських релігійних лідерів, які раніше вихваляли "Аль-Каїду", тепер критикують її за смерть мирних мусульман.

Непрямим доказом втрати "Аль-Каїдою" популярності, на думку американських експертів, слугує той факт, що в 2008 році майже половину часу в своїх відео- і аудіозверненнях лідери "Аль-Каїди" згаяли на виправдання своїх дій.

Наголошується, що набагато більшою популярністю серед мусульман стали користуватися такі організації як "Хізбалла" та ХАМАС, які разом з терористичною діяльністю займаються наданням соціальної допомоги населенню, питаннями місцевого самоврядування або національної політики.

Проте зі своєї сторони експерти ЦРУ вважають передчасними говорити про спад активності "Аль-Каїди". Вони відзначають, що за час війни в Іраку "Аль-Каїда" навчилася тимчасово припиняти свою діяльність, аби зберегти свободу пересування і доступ до ресурсів та баз, розташованих в прикордонних районах Пакистану.

"Аль-Каїда" все ще залишається однією з головних загроз безпеки США. Більш того, за деякими даними, за останній час їй вдалося відновити свою командну структуру та укріпити зв"язки з "Талібаном" та іншими радикально-налаштованими ісламістами, які знаходяться на території Пакистану, в так званій Зоні племен, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «"Аль-Каїда" втрачає популярність в мусульманському світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі