неділя, 10 травня 2015 17:42

Путін розповів про своє бачення пакту Молотова-Ріббентропа

Путін розповів про своє бачення пакту Молотова-Ріббентропа
Володимир Путін. Фото: slon.ru

Президент Росії Володимир Путін вважає, що сенс пакту Молотова-Ріббентропа був у забезпечення безпеки СРСР.

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

"Сенс забезпечення безпеки Радянського Союзу в цьому пакті був. Це перше", - сказав він.

"Тепер друге - я нагадаю, що після підписання відповідної Мюнхенської угоди сама Польща зробила дії, спрямовані на те, щоб анексувати частину чеської території. Вийшло так, що після пакту Молотова-Ріббентропа і поділу Польщі вона сама стала жертвою тієї політики, яку і намагалася проводити в Європі", - зазначив Путін.

Він нагадав, що СРСР зробив масу зусиль для створення умов для колективного протистояння нацизму, робив "багаторазові спроби створити антифашистський блок в Європі".

"Всі ці спроби успіхом не увінчалися", - зазначив Путін.

Після домовленостей 1938 року в Мюнхені деякі політики вважали, що війна неминуча, додав президент РФ.

"І коли СРСР зрозумів, що його залишають один на один з гітлерівською Німеччиною, він зробив кроки, щоб не допустити прямого зіткнення. І був підписаний цей пакт. І в цьому сенсі я поділяю думку нашого міністра культури про те, що сенс для забезпечення безпеки Радянського Союзу в цьому пакті був", - сказав Путін.

Нагадаємо, пакт Молотова-Ріббентропа - договір про ненапад між Нацистською Німеччиною і Радянським Союзом. Розрахована на 10 років міждержавна угода, підписана в перші години 24 серпня 1939 року у Москві міністром закордонних справ Німеччини Йоахімом фон Ріббентропом та Головою Ради народних комісарів, народним комісаром закордонних справ СРСР В'ячеславом Молотовим у присутності посла Німеччини Вернера фон дер Шуленбурга та члена Політбюро ЦК ВКП(б), секретаря ЦК ВКП(б), члена Виконавчого комітету Комінтерну Йосипа Сталіна.

Пакт гарантував нейтралітет Радянського Союзу в конфлікті Третього Рейху з Польщею та країнами Заходу, та давав можливість повернення Радянським Союзом втрачених Росією у Першій світовій війні територій. Таємним додатковим протоколом визначались сфери взаємних інтересів обох держав у Східній Європі та поділ Польщі між ними при очікуваному у ті дні нападі Німеччини на Польщу.

Зараз ви читаєте новину «Путін розповів про своє бачення пакту Молотова-Ріббентропа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі