вівторок, 27 червня 2006 18:26

Путін: партнерство між Росією і США має будуватися на умовах рівноправності

 
Президент РФ Володимир Путін провів сьогодні в МЗС нараду з російськими послами, де зробив ряд заяв щодо зовнішньополітичного курсу Росії.

Так, РФ і США, на думку російського лідера необхідно "багато що змінювати у відношенні один до одного".

- І щоб зміни носили позитивний характер політикам обох країн необхідно як аксіому засвоїти: партнерство між такими світовими державами як Росія і США, може будуватися виключно на умовах рівноправності і взаємної поваги, - сказав він.

Росія пропонує американським партнерам запустити переговорний процес щодо заміни Договору про СНО, Росію турбує "фактичний застій у області роззброєння".

- За такий стан справ Росія відповідальності не несе - ми виступаємо за відновлення діалогу з найважливіших питань роззброєння і, в першу чергу, пропонуємо нашим американським партнерам запустити переговорний процес щодо заміни Договору про СНО, термін дії якого закінчується в 2009 році, - зазначив В.ПУТІН.

У відносинах з СНД необхідно перейти на принципи світової економіки і торгівлі, говорить російський лідер: "Вважаю, що назрів перехід на принципи, прийняті в світовій економіці і торгівлі, і які ґрунтуються на тверезому розрахунку. Такий підхід слугуватиме оздоровленню наших багатопланових зв`язків з партнерами по СНД".

- Ми не ставимо під сумнів право країн СНД самостійно діяти і всередині країни, і на міжнародній арені. Але це означає, що і ми маємо право на вибір власного шляху, - сказав Путін.

-Ми бачимо приклад низки країн Співдружності, де спроби шукати покровителів здалеку, ігнорувати зв`язки, що складалися століттями, обертаються загрозою появи несамостійних слабких держав. Тому наші відповіді ґрунтуються на врахуванні реальних прагнень народів, що живуть в країнах СНД. А це рівноправна співпраця і добросусідство, - розмірковує він.

- З сучасною Росією вигідніше дружити і надійно співробітничати, - додав президент РФ. Проте, на думку Путіна, на Росію дивляться "іноді через призму забобонів минулого і бачать в сильній країні, що відроджується загрозу".

- Деякі готові звинуватити нас мало не у відродженні "неоімперських амбіцій" або, як ми недавно чули, придуманому "енергетичному шантажі". Ми пропонуємо інший шлях: оцінювати зовнішню політику виходячи з принципів міжнародного права і єдиних, універсальних стандартів, - сказав Путін, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Путін: партнерство між Росією і США має будуватися на умовах рівноправності ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі