четвер, 07 серпня 2014 11:01

Путін не заборонив імпорт західного алкоголю

Путін не заборонив імпорт західного алкоголю
Фото: РИА Новости

Список забороненого імпортного продовольства в Росію вже визначений та погоджений.

Про це пише російська газета Коммерсантъ.

Попередній проект списку переданий до уряду. Для того, щоб уникнути лобістських протидій, він поки не розкривається.

За словами співрозмовників в уряді, знайомих з його змістом, йдеться про "секторальні" контрсанкції: у списках групи продовольчих товарів, а не конкретні товари або сировина, за двома групами - повна заборона і обмеження. Передбачені винятки, наприклад, для всіх продуктів дитячого харчування, які можуть потрапити під обмеження.

У списку фігурують всі молочні продукти, плодоовочева продукція, риба, під обмеження (друга група) частково підпадають м'ясо та м'ясна продукція, злаки. Алкогольна продукція, принаймні у першому списку (повна заборона), відсутня.

Країни, імпорт з яких обмежується, - США, країни ЄС, Австралія, Канада, Японія (Швейцарія і Норвегія, які приєдналися до санкцій де-факто, в списках, за даними "Ъ", не фігурують) і Україна, найбільший агроекспортер до РФ.

За словами одного зі співрозмовників газети в уряді, логіка "спеціальних захисних заходів" і терміни введення такі. З одного боку, йдеться про гарантування "продовольчої безпеки": розвиток ситуації з санкціями такий, що в перспективі декількох місяців РФ все одно може підпасти під національні обмеження експорту продовольства "країн-санкціонерів" або зіткнутися з проблемами оформлення імпортних контрактів.

Превентивні обмеження імпорту, за цією логікою, покликані вже зараз дати імпульс національному агровиробництву.

Росія готова до позовів в рамках СОТ і готова поважати рішення арбітражних механізмів організації: передбачається, говорить співрозмовник видання, що низька швидкість прийняття рішень СОТ дасть аграріям кілька років і вільний від конкурентів ринок для того, аби після скасування окремих рішень вони вже були готові конкурувати з постачальниками з ЄС.

Нагадаємо, в середу, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів з метою забезпечення безпеки Російської Федерації". Цей указ став відповіддю РФ на секторальні санкції з боку Євросоюзу, США та інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Путін не заборонив імпорт західного алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі