пʼятниця, 13 жовтня 2006 09:23

Путін не домовився з Меркель про створення двостороннього енергетичного альянсу

 

У ході дводенного візиту до Німеччини президентові Росії Володимиру Путіну не вдалося домовитися з канцлером Німеччини Ангелой Меркель про створення двостороннього енергетичного альянсу.

Путін планував привернути Меркель вигідною пропозицією, суть якої полягала в переорієнтації більшої частини газу, що здобувається на Штокмановському родовищі, на Німеччину. У цьому випадку німецькі споживачі отримали б 55-55 млрд кубометрів газу. Це склало б 70-80% всього газу, що здобувають на родовищі.

Метою союзу, якого добивався Путін, було протистояння планам Євросоюзу з лібералізації внутрішнього енергетичного ринку. Справа у тому, що заходи, запропоновані керівництвом ЄС, ускладнять Газпрому доступ на ринки європейських країн. Ці зміни також не вигідні і німецьким Ruhrgas і RWE, а також спільним з "Газпромом" газорозподільним компаніям Німеччини - WINGAS, WIEH, Verbundetzgas.

Проте Ангела Меркель віддала перевагу іншому союзу - з Францією. За підсумками переговорів Меркель і Ширака було вирішено, що Німеччина і Франція створять енергоальянс усередині ЄС без участі третіх країн. А Росії вже не вперше запропонували виконувати Енергетичну хартію - документ, який Володимир Путін відкидає як такий, що "не відповідає національним інтересам".

Більш того, 23 вересня на трибічній зустрічі Володимира Путіна, Жака Ширака і Ангели Меркель у французькому Комп"єні російський президент підтвердив, що Росія не має наміру підписувати Енергетичну хартію, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Путін не домовився з Меркель про створення двостороннього енергетичного альянсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі