неділя, 02 грудня 2018 20:23

Публічна розмова на вулиці має бути виключно українською мовою - історик

Публічна розмова на вулиці має бути виключно українською мовою - історик
Ростислав Мартинюк: Ніхто не каже, що він москаль. Але україномовного конценсусу немає. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Українська мова стає популярною, але повільно та не всюди, сказав в інтерв'ю журналу "Країна" історик Ростислав Мартинюк.

"У Києві, наприклад, українська хвилеподібна. Українськість для багатьох є предметом настрою, переживань. Настає Майдан і розумієш, що стримував себе і змушував відмовлятися від української. Коли люди приїжджають у Київ, починають говорити російською. Міста все ще випромінюють символічну московську силу. Ніхто не каже, що він москаль. Але україномовного конценсусу немає. Проте лояльність підвищується. Питаю про щось у перехожого і в 90 відсотків випадків отримую відповідь українською", - визнає Ростислав Мартинюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба готуватися до повного знищення Московщини - історик

На його думку, те, що українці говорять російською - психологічна травма.

"Летів із Лондона до Києва. Пасажир звернувся до стюарда російською. Ми з друзями почали тролити його. Після чого він повернувся до нас і щирою українською спитав чи не про нього ми говоримо. Це неправильна самооцінка. Сказали мільйонам людей не говорити українською на вулиці. Уже ніхто навіть не знає чому. Має бути правило: у містах публічна розмова на вулиці ведеться українською мовою. Але це можуть запровадити тільки сильні люди", - додає історик.

Повне інтерв'ю з Ростиславом Мартинюком читайте у журналі "Країна" від 29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Публічна розмова на вулиці має бути виключно українською мовою - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі