неділя, 14 березня 2021 12:02

Прощена Неділя, Міжнародний день бутерброда та відеомагнітофона - що святкують 14 березня

Прощена Неділя, Міжнародний день бутерброда та відеомагнітофона - що святкують 14 березня
Що 14 березня святкують в Україні та світі. Фото: "Уніан".

14 березня в Україні святкують День добровольця. В цей день 2014-го перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці на Київщині для формування першого добровольчого батальйону. Потім з нього сформували Батальйон оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

У Верховній раді постанову № 4261 "Про встановлення Дня українського добровольця" 17 січня 2017-го підтримав 231 депутат. День встановили з метою вшанування мужності та героїзму захисників, суверенітету та територіальної цілісності України, зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань.

Також нині День винаходу відеомагнетофону та День бутерброду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королівське подружжя вигнали з країни іудеїв

14 березня 1956-го публічно продемонстрували роботу першого відеомагнітофону VRX-1000 марки Ampex для запису відеосигналу та звуку на магнітну плівку та його відтворення. Його винайшов інженер-електрик Олександр Понятов у Сан-Франциско. Уже в кінці року прилад почали використовувати місцеві телеканали для відтермінування прямого ефіру. Тоді його вартість була $50 тис. Через рік NASA почала співпрацю з команією Понятова, яка триває й досі. На масовий ринок відеомагнітофон вийшов лише через кілька років, і до 1970-х був предметом розкоші.

Є кілька версій, хто вигадав бутерброд. За однією - його винайшов англійський аристократ, щоб не бруднити руки під час вживання їжі. А поляки вважають, що страву винайшов науковець Миколай Коперник. Він, нібито, радив мастити на хліб масло, для того, аби уникнути захворювань. Нині бутерброд найпопулярніша страва у світі. Має безліч варіантів - з м'ясом, рибою, сиром, овочами, арахісовою пастою та фруктами.

Прощена Неділя цьогоріч припала на 14 березня. У православних християн - день напередодні першого дня Великого посту. У Прощену Неділю прийнято просити пробачення у тих, кого образили та пробачити кривдників.

За часів ранніх християн монахи перед Великим постом залишали свої храми, щоб усамітнитися в пустелі на 40 днів для молитви. Лише у неділю вони збиралися разом на літургію. Оскільки пустеля переповнена небезпеками, тому така зустріч могла бути останньою. Монахи про всяк випадок прощалися зі всіма й просили пробачення один у одного за всі заподіяні образи. Згодом церква поширила цей звичай на весь народ.

Також цей день - Міжнародний день числа "Пі" та Всесвітній день математики, День річок та Міжнародний день дій проти гребель, День питань та День метеликів.

Сьогодні минає місяць відколи харківчани 33-річний Олександр Кудлай та 28-річна Вікторія Пустовітова прикували до своїх рук ланцюг. З ним запланували прожити 3 місяці. У хлопця скована права рука, а в дівчини – ліва. Процес зварювання ланцюга зафіксували представники Книги рекордів України.

Зараз ви читаєте новину «Прощена Неділя, Міжнародний день бутерброда та відеомагнітофона - що святкують 14 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі