вівторок, 14 березня 2023 08:42

Королівське подружжя вигнало людей з країни іудеїв

Королівське подружжя вигнало людей з країни іудеїв
Королівське подружжя хотіло, аби Іспанія стала виключно католицькою. 1492-го вигнали євреїв. Фото: GEO Epoche

Іспанське королівське подружжя король Фердинанд і королева Ізабелла 14 березня 1492-го видало указ, щоб усі євреї або покинули країну впродовж 3 місяців, або охрестилися.

Монархи хотіли, аби країна мала стати виключно католицькою. Знатні іспанські євреї просили скасувати це рішення. Обіцяли великі гроші за дозвіл євреям далі жити в Іспанії. Проте указ набрав чинності. Залишитися в країні дозволили лише тим юдеям, які приймуть хрещення. Із 850 тис. євреїв, які жили тоді в Іспанії, у вигнання пішли коло 150 тис. Решта задля порятунку життя прийняли християнство. Тих, хто далі сповідував свою релігію спалювали на вогнищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворий Колумб провів на Ямайці цілий рік

Вигнанцям у дорогу заборонялося брати золото, срібло, металічні монети, коней і зброю. Фактично, їх виганяли з порожніми руками. Багато іспанських євреїв-утікачів перебралися до сусідньої Португалії. Більшість іспанських євреїв-вигнанців осіли окремими общинами в Північній Африці й на Балканах. Майно, яке залишилось після євреїв в Іспанії, розпродали.

1 квітня 1992-го іспанський король Хуан Карлос I оголосив, що указ втратив силу. Того ж дня монарх відвідав мадридську синагогу й попросив вибачення за рішення, прийняте його попередниками 500 років тому.

Під час своєї другої подорожі до Нового Світу Христофор Колумб 5 травня 1494-го вперше побував на сучасній Ямайці. Острів Колумб виявив під час експедиції в "Західну Індію".

Зараз ви читаєте новину «Королівське подружжя вигнало людей з країни іудеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі