пʼятниця, 03 серпня 2007 18:45

Причиною танення гімалайських льодовиків є смог

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Nature, хмара токсичного смогу, яка накриває Індію і Китай, сприяє таненню гімалайських льодовиків. Автор статті Веєрабхадран Раманатхан з Інституту океанографії в Сан-Дієго, Каліфорнія, стверджує, що хмара відповідальна за підвищення середньорічної температури у поверхні землі у Південно-Східній Азії на 0,15°C за останніх 10 років. Загальне підвищення склало 0,25°C.

За допомогою безпілотних літаків, які відбирали проби з різних шарів повітря, встановили, що головна причина появи хмари - не індустріальні процеси або гігантське споживання нафти, а розпалювання вогнищ, на яких мільярди китайців і індійців гріють воду для умивання, готують їжу, а також за допомогою яких обігрівають житло.

Гімалайські льодовики відступають зі швидкістю 15 метрів на рік. Їх зникнення загрожує зневоднити такі річки, як Інд, Ганг, Іраваді, Меконг, Червона річка, Янцзи, Жовта річка, повідомляє La Repubblica.

Зараз ви читаєте новину «Причиною танення гімалайських льодовиків є смог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі