понеділок, 07 грудня 2009 09:08

Президентом Болівії знову став Ево Моралес

Президентом Болівії знову став Ево Моралес

Опозиція визнала свою поразку на президентських і парламентських виборах в Болівії, що відбулися минулої неділі, 6 грудня. Згідно з даними exit-polls, за діючого президента країни Ево Моралеса, який очолює правлячу партію "Рух до соціалізму", проголосували щонайменше 62% громадян.

Його головного суперника - колишнього губернатора департаменту Кочабамби Манфреда Рейеса Вілью від опозиційного альянсу "Прогресивний план для Болівії - Національна конвергенція" підтримали близько 23% електорату.

Вілью пообіцяв, що його партія продовжить "боротьбу за демократію і правову державу". На його думку, поляризація суспільства і роздробленість опозиції, яка не зрозуміла важливість єдності, і стала причиною її поразки.

Інший опозиційний кандидат - підприємець Самуель Доріа Медіна від партії "Національна єдність", що набрав 9% голосів, - також визнав перемогу діючого глави держави.

"Перші результати виборів ясно дають зрозуміти, що Болівія вирішила дати ще один шанс Ево Моралесу", - сказав він.

За його словами, партія "Національна єдність" стане "третьою помірною силою в парламенті, і це саме те, що зараз потрібне країні".

У свою чергу кандидат від "Соціального альянсу", що представляє індіанську народність кечуа, Рене Хоакіно заявив, що задоволений результатами виборів (за нього проголосували 3% громадян), хоча і "чекав набагато більшого".

Загальні вибори в Болівії відбулися достроково у зв"язку з ухваленням на загальнонаціональному референдумі в січні цього року нової конституції, яка надає більше права корінному індіанському населенню, що зазнавало дискримінації впродовж всієї історії країни.

На думку Ево Моралеса, під час голосування болівійські громадяни робили вибір між поглибленням перетворень і "поверненням до неолібералізму", яке не принесло країні нічого хорошого, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Президентом Болівії знову став Ево Моралес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі