субота, 30 листопада 2019 14:19

Прем'єр сказав, на скільки зменшаться платіжки за газ

Прем'єр сказав, на скільки зменшаться платіжки за газ
Уніан Ціна опалення: коли чекати менших платіжок за газ

Глава держави Володимир Зеленський з прем'єром обговорили ситуацію з тарифами на газ і платіжками за опалення.

Відео наради з'явилося на офіційній сторінці президента України Володимира Зеленського у Facebook.

"Ціни на газ зменшилися, а тарифи - немає. Чому так? Шукаємо шляхи, як знизити ціну і зробити так, щоб за грудень українці отримали менші квитанції за опалення. "Платити неможливо, зменшити", - підписав відео Зеленський.

Гончарук доповів президенту про пропозиції уряду щодо зменшення сум у платіжках.

"Для когось платіжка стане на 50% менше вже наступної зими, для когось пізніше", - зазначив прем'єр.

У відповідь президент попросив надати йому пропозиції щодо зниження сум вже в цьому році. Один з учасників наради при цьому пояснив главі держави, що в Україні люди обігріваються двома способами: газом або за допомогою централізованого опалення.

"Якщо з газом уряд розібрався і ціна буде знижена за рахунок того, що" Нафтогаз "зменшив ціну в порівнянні з минулим роком, то з централізованим опаленням у нас колізія. Законодавчо неможливо сьогодні змінити тариф на опалення до травня 2020 року. Тому що у нас було 2 закони. У старому послуги називалися "опалення" і "гаряча вода". А потім прийняли новий закон і виставили "централізоване опалення" і "централізоване водопостачання". Старі контракти діють до травня. В них ціни зафіксовані, якою була ціна в січні 2019, такою вона і буде до кінця опалювального сезону", - повідомив Зеленському учасник наради.

Як приклад президенту привели Київ, де ціна на газ знизилася, а тариф немає. За словами прем'єр-міністра, щоб змінити ситуацію, в уряді розробили "дуже короткий законопроект".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За дешевий російський газ Україна вже заплатила втратою своїх територій - Климпуш-Цинцадзе

"Ухвалення цього закону призведе до того, що у нас тариф для населення знизиться. Цієї зими ми захистили споживача від того, щоб тариф збільшився. Цього не буде", - підкреслив Гончарук.

Прем'єр додав, що після прийняття закону сума в платіжках споживачів зменшиться, за попередніми даними, на 80-130 гривень, що в процентному співвідношенні є 10-15%. При цьому в грудні нових сум очікувати не варто. Зеленський у відповідь заявив, що в останньому місяці року платіжки вже повинні прийти з меншими сумами.

З 1 січня 2020-го в Україні діятиме страхова вартість газу для населення. Люди за цієї ціною зможуть купувати газ, якщо ринкова відчутно зросте. За словами міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля, газ коштуватиме дешевше на 7%, ніж минулий опалювальний період.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр сказав, на скільки зменшаться платіжки за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі