пʼятниця, 27 березня 2009 16:06

Потепління веде до всесвітнього переділу кордонів

  Спірні альпійські території
Спірні альпійські території
Італія та Швейцарія планують "перекроїти" спільні альпійські кордони з огляду на глобальне потепління та зменшення площі льодовиків. Зміни клімату викликають побоювання про можливість майбутніх конфліктів на кордонах.

Європейські Альпи особливо страждають від потепління. Вперше пропозицію переглянути швейцарсько-італійські кордони зробив Франко Нардуччі, член італійської лівоцентристської опозиційної партії.

Очікується, що італійський парламент затвердить відповідний закон. Остаточні кордони будуть узгоджені Комісією експертів зі швейцарського федерального бюро топографії та італійського військово-географічного інституту.

"Це неймовірно, що дві країни корегують свої кордони, але це факт," - сказав Марк Зейтун з університету Східної Англії (Велика Британія), експерт з питань міжнародного управління ресурсами.

Згідно з пропозицією Італії, буде переглянуто кордони на високогір"ї в кількох регіонах, в тому числі навколо знаменитої гори Маттерхорн. Зміни не торкнуться прикордонних громад, мова йде про незаселені гірські райони понад 4000 метрів над рівнем моря.

"Кліматичні зміни можуть призвести до великих конфліктів, особливо там, де йдеться про водні ресурси," - вважає Нік Робсон з Інституту стратегічної стабільності в Південній Азії.

Одним з потенційно небезпечних для майбутніх конфліктів районів є Кашмір, більшість території якого розділена між Індією і Пакистаном. За цей гірський район боротьба йде з 1947 року.

Найбільші річки Пакистану, в тому числі величний Інд, починаються з льодовиків у контрольованих Індією районах регіону. Зменшення площі льодовиків може викликати серйозні повені, за якими послідують посухи.

Пакистан на цьому тижні звинуватив Індію у відборі води з одної з річок, що витікає з Гімалаїв. Президент Пакистану Зардарі попередив про те, що водна криза в його країні безпосередньо пов"язана з відносинами з Індією: "Розв"язання конфлікту може запобігти екологічній катастрофі в Південній Азії, а нездатність прийняти спільне рішення підживлюватиме полум"я невдоволення, а це призведе до екстремізму і тероризму".

Джеймс Лі з Американського університету у Вашингтоні, експерт з питань зміни клімату, вважає, що зв"язок між зміною клімату та ескалацією конфліктів є досить слабким. На його думку, країни, які страждають від дефіциту води, можуть імпортувати продовольство для зниження міжнародної напруги".

Ще одна міжнародна проблема - Арктика. Зменшення площі льодових полів поступово дозволяє мореходство, транспортування нафти, тому у США, Канади і Росії є взаємні претензії. Більшість країн, які мають амбіції в Арктиці, є членами НАТО, тому існує можливість вирішити суперечки мирним шляхом, але Росія - непередбачувана, вважають експерти.

На іншому боці земної кулі Чилі та Аргентина мають давню суперечку з приводу володінь льодовиками в Південній Патагоніі. В результаті цього відбулася криза в 1978 році і можуть спалахнути нові конфлікти.

Кордон чітко не демаркований. І будь-який конфлікт можливий, особливо після того, як Договір про Антарктику закінчує свою дію в 2048 році.

За матеріалами NewScientist

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Потепління веде до всесвітнього переділу кордонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі