четвер, 10 липня 2008 18:19

Порцію омлету зі страусячих яєць продавали за 7 гривень

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Бугай Бізон лежить у вольєрі на агровиставці в селищі Сад Сумського району. Сумський селекційний центр придбав тварину минулого року в Німеччині
Бугай Бізон лежить у вольєрі на агровиставці в селищі Сад Сумського району. Сумський селекційний центр придбав тварину минулого року в Німеччині

4 липня в селищі Сад Сумського району відкрилася виставка "АгроСумщина-2008". З"їхалося всього близько 200 підприємств із України, зокрема Сумщини, та з сусідніх країн. Привезли техніку, добрива, корми.

Найбільшою популярністю серед відвідувачів користувалися павільйони з тваринами. Роздивлялися шовковистих курей, фазанів, страусів, шиншил, кролів, елітних свиней, племінних коней. Чималий натовп зібрався біля 800-кілограмових бугаїв-плідників, яких представляв сумський державний селекційний центр.

— Підприємствам немає сенсу вкладати кошти у високотехнологічну апаратуру для доїння чи ферми за останніми європейськими стандартами, якщо худоба в них неякісна й низькопродуктивна, — каже директор селекційного центру Олексій Іванніков. — Ми працюємо з кожним власником індивідуально. Підбираємо не лише плідників тієї ж породи, а й їх особисті властивості, що передадуться потомству. Можна, наприклад, зробити молоко майбутнього приплоду жирнішим або посилити м"ясний напрям. Зараз у нас 15 бугаїв-плідників. У сховищах — півтора мільйона спермодоз не лише наших бугаїв, а й австрійських, німецьких.

Олексій Іванніков показує бика Бізона — нащадка німецьких рекордсменів.

— В Україні знайдеться не більше десятка бугаїв цієї породи. Вона багато сторіч тому була основою для всіх українських порід худоби.

Фермер із села Хотінь Павло Іванченко, 45 років, привіз на виставку страусів. Чоловік на власній фермі більше року розводить їх заради м"яса й яєць. Сирі яйця, які важать близько двох кілограмів, фермер продавав по 100 грн. Яйця запліднені, тож при бажанні можна спробувати вивести з них страусенят.

— Із одного яйця виходить 10 порцій яєшні, 17 омлетів або 150 млинців, — розповідає Павло Вікторович. — М"ясо страусів дуже ніжне. Жир цих птахів використовують у косметології та фармації. А шкіра йде на дороге взуття, сумочки, куртки та плащі.

Фермер просить людей не підходити близько до вольєра зі страусами.

— Вони звикають до людей, — пояснює Іванченко. — Але дуже примхливі й небезпечні. У себе на батьківщині дзьобом можуть убити лева. Коли нервуються, розбивають дерев"яні огорожі на друзки.

М"ясо Павло Іванченко продає по 100 грн за 1 кг. В основному елітним ресторанам. На виставці можна було спробувати піцу зі страусятиною за 5 грн, омлет — за 7. Придбати розмальовані й оздоблені бісером яйця по 200–250 грн.

— А омлет справді зі страусячих яєць? — допитувалася жінка років 40. — Схоже на курячі. Щоправда, омлет пухкий і без жирного присмаку.

Зараз ви читаєте новину «Порцію омлету зі страусячих яєць продавали за 7 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі