вівторок, 13 листопада 2007 09:13

Помер режисер "Джейн Ейр" Делберт Манн

У Лос-Анджелесі в клініці "Сидарз-Синай" на 88-му році життя помер відомий американський режисер Делберт Манн. Причиною смерті стала пневмонія. У 1955 році його фільм "Марті" удостоївся відразу чотирьох "Оскарів". Зокрема, картина отримала вищу нагороду Американської академії кіномистецтва як кращий фільм року, і принесла золоту статуетку й самому Манну за режисуру. Цікаво, що на те, аби зняти кіноверсію "Марті", Манну було потрібно всього 16 днів і ще 3 дні - для знімання дублів. До цього він режисирував однойменний серіал на телебаченні, передає ИТАР-ТАСС.

Манн вважається одним з найвидатніших режисерів "золотого століття" американського телебачення. Він став першим голлівудським режисером, який адаптував розроблені на телебаченні технології і прийоми для знімання повнометражних кінофільмів. Наступною кіноекранізацією телевізійного серіалу Манна став фільм "Парубоцька вечірка", який вийшов на екрани США в 1957 році.

Серед інших відомих робіт режисера стрічки "Любов під в"язами", "На Західному фронті без змін", "Джейн Ейр", "Північ", "За окремими столиками" і багато інших. Не зважаючи на режисерський успіх у роботі з повнометражним кіно, Манн не залишив телебачення. У 1960-х після тривалої перерви він повернувся до роботи над серіалами.

Делберт Манн здобув освіту в Університеті Вандербілт. Після закінчення навчального закладу в 1941 році майбутній режисер вступив до Йєльської школи драми. Манн брав участь у Другій світовій війні - був пілотом бомбардувальника.

Дружина режисера Енн Керолайн померла в 2001 році. У Манна залишилися два сини Девід і Стівен. Його дочка Сюзан загинула в автокатастрофі в 1976 році. Прощання з режисером відбудеться 16 листопада в Пресвітеріанській церкві в Беверлі Хіллс.

Зараз ви читаєте новину «Помер режисер "Джейн Ейр" Делберт Манн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі