понеділок, 13 липня 2020 18:24

"Польща рухається до м'якого авторитаризму" - що для України означає другий термін Дуди

"Польща рухається до м'якого авторитаризму" - що для України означає другий термін Дуди
За результатами першого туру Анджей Дуда здобув 43,5% голосів, натомість за Тшасковського віддали свої голоси 30,46% виборців. Фото: Reuters

Перемога Анджея Дуди означає, що правляча партія "Право і справедливість" залишатиметься біля керма Польщі. Вектор президента та політичної сили суттєво не зміниться.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже експерт з міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

"На зовнішній арені Польща відстоюватиме доктрину Міжмор'я або так званого Балто-Чорноморського Союзу. Її сенс полягає у тому, щоб створити буфер безпеки між Росією та Західною Європою під егідою Польщі. За задумами польських політиків, Україна теж має стати частиною цього Союзу. Тому Варшава й далі підтримуватиме партнерські стосунки з Києвом. Буде продовжуватися співпраця на усіх рівнях. З другого боку, Дуда є представником правої партії, що спирається на консервативні традиції, церкву, сімейні цінності та історичну пам'ять. Ці поняття близькі полякам, вони користуються популярністю у суспільстві. Поступово Польща може схилятися у бік такого собі м'якого авторитаризму. Це певною мірою віддалятиме Польщу від ліберального Європейського Союзу. Отже, історична дипломатія і далі відіграватиме свою роль. Підніматимуться різні спірні історичні питання, що часто є наріжним каменем у стосунках Польщі та України. Проте ми зі свого боку маємо розуміти, що така дещо радикальна політика польської влади направлена насамперед на внутрішнього споживача. Жителям Польщі подобається такий радикальний вектор і претензії на регіональне лідерство", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати заробітчан у Польщі зменшилися

Якщо говорити про внутрішню політику, то Дуда запам'ятався передовсім збільшенням соціального забезпечення для населення, каже Перепелиця.

"Наприклад, за свій перший термін суттєво збільшив виплати матерям за народження дітей. Консервативна та певною мірою агресивна зовнішня політика з масштабними внутрішніми соціальними програмами гарантували польському президенту другий термін.
Проте опонент Дуди в другому етапі президентської гонки набрав лише на кілька відсотків менше. Польська влада має зробити з цього висновки. Отже, майже половина суспільства не сприймає такий правий і консервативний ухил у політиці. Половина поляків підтримує стриманіший та ліберальний вектор. У Польщі досить сильно розвинене громадянське суспільство. Саме воно, у разі чого, триматиме амбіції влади у пристойному руслі. Рядові поляки прихильно ставляться до українців у більшості своїй. Не говорячи вже про те, яка велика кількість наших громадян працює та живе у Польщі. Тож навряд стосунки між Києвом і Варшавою погіршаться, скоріш за все, лишаться на теперішньому рівні", - додає міжнародник.

Чинний очільник Польщі 48-річний Анджей Дуда виграв другий тур президентських виборів та залишається на ще один термін. За нього свої голоси віддали 51,21% виборців. Його опонент кандидат від опозиції Рафал Тшасковський, 48 років, програв із незначним відривом і отримав підтримку 48,79% поляків. Явка на виборах у неділю була рекордною для сучасної Польщі і становила 68,12%.

Зараз ви читаєте новину «"Польща рухається до м'якого авторитаризму" - що для України означає другий термін Дуди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі