середа, 20 березня 2019 14:58

Політолог розповів, як Назарбаєв готувався до відставки

Політолог розповів, як Назарбаєв готувався до відставки
Назарбаєв залишився головою Ради безпеки Казахстану та керівником правлячої партії Нур Отан. Фото: EADaily

Назарбаєв оголосив про відставку і він до неї підготувався.

Про це у "Фейсбуці" пише політолог Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

"У 2018 році проголосували за закон про національну безпеку, який дозволить силовикам утримати ситуацію. Також внесли зміни до Конституційного закон "Про вибори", які відсікли відразу кілька груп претендентів.

Наприклад, важливе обмеження, яке було введено - президентом може бути лише людина, яка працювала на державній службі або виборних посадах не менше 5 років. Це відсікає бізнес, в тому числі олігархів.

Друге введене обмеження - висування дозволяється лише "республіканським громадським об'єднанням, зареєстрованим в установленому порядку." після чого його команда повинна зібрати підписи в підтримку висування - не менше 1% від числа виборців. Дуже актуальне для оточення Назарбаєва пункт оскільки "республіканських громадських об'єднань" залишилося не так вже й багато", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спікером сенату Казахстану стала донька колишнього президента

Назарбаєв за попередній рік провів досить значні зміни в правовій системі, нагадує Ігор Тишкевич.

"Були кілька знакових затримань - кілька перших заступників міністра і колишніх акимів - аналог нашого голови ОДА.

Досить жорстко Назабаев пройшовся і по спробах активізації проросійських організацій.

З іншого боку, правляча еліта Казахстану дуже неоднорідна, що природно, враховуючи розміри держави і її специфіку", - вважає політолог.

19 березня Нурсултан Назарбаєв заявив, що йде з посади президента. Посаду президента Назарбаєв займав з квітня 1990 року. Виконувачем обов'язків голови держави до виборів 2020 року став екс-спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, як Назарбаєв готувався до відставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі