вівторок, 27 лютого 2018 20:30

Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії

Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії
Віктор Андрусів: У римлян було правило: ніколи не укладайте договори після поразки. Це її закріпляє. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Прихід миротворців на Донбас вигідний для Путіна. Оскільки не означатиме миттєвого завершення війни, а повернення територій розтягнеться на роки.

Про це розповів кандидат політичних наук, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Існує дві загрози" - Тука розповів про миротворців на Донбасі

"Прогноз нашого інституту позитивний. Даємо 40 відсотків, що в 2018-му буде узгоджена миротворча місія. Це складна процедура. Її розгортання може зайняти від року. Це історія на десятки років: тривалий і складний процес роззброєння, налагодження мирного життя. Якщо миротворці зайдуть у 2018 році, то у 2019-му Путін може сказати: "Люди мають голосувати". Недружній до України електорат, якого обробляють інформаційно, голосуватиме, як вигідно росіянам. Далі Москва заявить: "Урізайте санкції. Ми ж пішли вам назустріч", - розповідає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер про миротворців: "Не бачу підстав сподіватися"

На його думку, присутність миротворців не означатиме, що окупована нині частина Донбасу повертається в Україну.

"Це на багато років кровоточива рана. Після заходу "блакитних шоломів" ми змушені будемо утримувати ці території, платити пенсії, надавати соціальну допомогу. Росіяни знімуть із себе тягар на кілька мільярдів доларів. Будь-що після Мінська без втрати території буде вважатися перемогою. Миротворці - теж. Якби політики думали стратегічними інтересами, то не пропонували б цей підхід. У римлян було правило: ніколи не укладайте договори після поразки. Це її закріпляє", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після входу миротворців ООН Україна стане випробувальним полігоном - Матіос

Україна за жодних умов не має відмовлятися від Криму і Донбасу.

"Мусимо чесно визнати: ми сьогодні неспроможні повернути ці території. Ні військовим, ні економічних шляхом. У найближчі роки мусимо віддати 40 мільярдів доларів зовнішнього боргу. В резервах у нас - 18. Мовчу про колосальну економічну кризу і маховик, який запустили подачками (після першого кварталу Кабмін розгляне збільшення мінімальної зарплати до 4,1 тис. грн. – Gazeta.ua). Не можна виходити на ринг, якщо не відвідуєте спортзал. За жодних обставин не повинні відмовлятися від повернення Донбас і Криму. Маємо робити все, щоб цей день настав. Але не можна починати з трюків камікадзе", - зазначив експерт.

Інтерв'ю з Віктором Андрусівим читайте у журналі "Країна" від 1 березня.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чому миротворці на Донбасі вигідні Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі