четвер, 28 листопада 2019 08:50

Початок Різдвяного посту: як дотримуватися, чим харчуватися

28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст.

Його ще називають Чотиридесятницею і він останній в році, пише "Уніан".

Основне завдання Різдвяного посту полягає в тому, щоб очистити себе духовно. В цей період не варто сваритися з рідними й близькими, забути про гріховні думки і пристрасті. Тому постити у молитві набагато важливіше, ніж обмежуватись в їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у казці: синоптики потішили погодою на Новий Рік

Різдвяний піст: що не можна робити

В цей період не треба злитися, лукавити, сваритися, засуджувати кого-небудь, робити наклепи. В час Різдвяного посту заборонено гуляти весілля і тим більше вінчатися. Проте, хрестити дітей можна будь-коли. Не варто також займатися сексом в час Різдвяного посту.

Календар харчування у Різдвяний піст

Цей піст не такий суворий, як Великий Успенський. Заборонено їсти молочні продукти, яйця і м'ясо, в окремі дні дозволяється вино і риба. Можна їсти в Різдвяний піст рибу, сухофрукти, хліб, каші, фрукти, вино. Дозволяється до пісних страв додавати трохи олії та рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без олії, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без олії. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з олією. У вихідні дні можна рибу та вино. Також це стосується і свят - Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня. Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка.

Автор: images.unian.net
  Календар харчування по днях на Різдвяний піст
Календар харчування по днях на Різдвяний піст

На новорічно-різдвяні свята в грудні 2019 року і січні 2020 року українці будуть відпочивати 8 днів. У Кабміні рекомендували перенести два робочих дня - з 30 і 31 грудня на 21 і 28 грудня. Отже, вихідними будуть дні з 29 грудня 2019 року по 1 січня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Початок Різдвяного посту: як дотримуватися, чим харчуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі