пʼятниця, 15 червня 2007 19:20

Плутон виявився меншим планети-карлика Еріди

Астрономи дійшли висновку, що Плутон не є найбільшим серед планет-карликів, як це ще зовсім недавно було прийнято вважати. Планета-карлик Еріда, вперше виявлена на периферії сонячної системи в 2003 році і спочатку Зена, що іменувалася, виявилася значно більшою і важчою, ніж Плутон.

За допомогою космічного телескопа Hubble і телескопів в обсерваторії Keck на Гаваях, учені провели ряд спостережень за супутником Еріди Дісномієї, і на підставі проведених обчислень пришли до висновку, що Еріда на 27 відсотків важча за Плутон.

При цьому діаметр Еріди складає близько 2415 кілометрів, тоді як діаметр Плутона рівний 2382 кілометрам: це не більше, ніж відстань від Москви ка Лондона. Плутон, який, як вважали раніше, у декілька разів перевершує за розмірами Землю, виявився меншим за Місяць.

Нагадаємо, що Плутон був відкритий в 1930 році і тоді ж був офіційно визнаний Міжнародним астрономічним союзом (МАС) дев"ятою планетою Сонячної системи. Проте в 2006 році на XXVI Асамблеї Міжнародного астрономічного союзу ухвалено рішення надалі називати Плутон не "планетою", а "карликовою планетою".

Проте він на якийсь час зберіг за собою звання найбільшого з планет-карликів. Тепер же Плутон став всього лише першим виявленим небесним тілом з так званого поясу Койпера - скупчення маленьких космічних тіл, розташованих за орбітою Нептуна, пише британська The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «Плутон виявився меншим планети-карлика Еріди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі