понеділок, 18 червня 2007 12:14

Північна Корея зупинить атомний реактор в найближчі тижні

Єдиний ядерний реактор КНДР в Йонбені заморозять протягом декількох тижнів.

США сподіваються, що прискоренню зупинки північнокорейського реактора може сприяти вирішення питання про повернення КНДР рахунків, заморожених раніше в банку Макао (КНР).

В суботу Центральне телеграфне агентство (Північної) Кореї (ЦТАК) повідомило, що на адресу директора МАГАТЕ Мухаммеда ель-Барадєї направлений лист із запрошенням представникам агентства обговорити на робочому рівні деталі зупинки дії реактора, оскільки "отримано підтвердження, що процес розморожування рахунків (КНДР) вступив в завершальну стадію".

У лютому в Пекіні був узгоджений початковий план ядерного роззброєння КНДР, яка в жовтні 2006 року провела випробування ядерної зброї. На шестисторонніх переговорах високопоставлені дипломати Росії, КНДР, Республіки Корея, США, Китаю та Японії домовилися, що Пхеньян зупинить і виведе з ладу п"ятимегаватний реактор в Йонбені під міжнародним контролем в обмін на енергетичну допомогу і поліпшення відносин з Вашингтоном і Токіо, повідомляє РІА Новости.



Зараз ви читаєте новину «Північна Корея зупинить атомний реактор в найближчі тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі