пʼятниця, 16 січня 2009 10:20

Після кризи світ розвалиться на блоки - експерти

Після кризи світ розвалиться на блоки - експерти

Після кризи світ розвалиться на блоки, а країни відгородяться один від одного. Або, навпаки, об"єднаються, щоб разом змінити економічну систему. Експерти Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) розробили чотири сценарії довгострокового розвитку.

Світова криза швидко не кінчиться. Вона вже змусила переглянути основи функціонування фінансової системи, регулюючих органів, роль урядів в економіці, наголошується в доповіді. Після понад ніж 20-річного стрімкого зростання глобальної фінансової системи, безпрецедентної кредитної експансії і підйомом всієї світової економіки, почалася корекція дисбалансів, що виникли і декількома роками вона не обмежиться.

У першому сценарії криза в США і Європі найближчими роками заглиблюється, і країни, що розвиваються, щоб захистити свою економіку, закриваються, відмовляючись від західних моделей та ідей. Торгові і фінансові потоки йдуть в основному усередині трьох блоків - американського, європейського і східного; відповідно розрізняються норми регулювання, що підвищує вартість капіталу для глобальних компаній, сильно піднімаються місцеві компанії. Середньорічне зростання світового ВВП - 3,2%, в США і Європі - 1,2%, в країнах, що розвиваються, - 9%. Азія на чолі з Китаєм стає економічним і геополітичним лідером; долар США і євро втрачають статус головних резервних валют.

Згідно з другим сценарієм, рецесія б"є перш за все по країнах, що розвиваються, і Захід зберігає головуючу роль, визначаючи принципи фінансового регулювання, функціонування ринків, реструктуризації компаній. Реформуються міжнародні фінансові інститути, створюється наднаціональний регулюючий орган. Фінансовий сектор і розвинена економіка знову стає основним двигуном зростання і продуктивності праці. Але реформи не враховують повною мірою потреби країн, що розвиваються, і необхідність перегляду принципів ризик-менеджменту, підсилюючи побоювання ще глибшої кризи. ВВП розвинених країн росте на 3,1% на рік, країн, що розвиваються - на 6%, світ в цілому - на 3,6%.

За самим песимістичним, третім, сценарієм, світ занурюється в міжнародні і внутрішньодержавні конфлікти, загострюється боротьба за ресурси, багато країн вводять обмеження на рух капіталу і товарів, ростуть популізм і націоналізм. У багатьох країнах банківські системи націоналізуються, єврозона розвалюється в 2014 році через суверенні дефолти і розбіжності між країнами-членами. Темпи зростання світового ВВП - всього 2,3%.

Нарешті, четвертий варіант: у міру того як США проходять через низку криз, а країни, що розвиваються, борються зі своїми проблемами, політики розуміють, що скоординований загальносвітовий підхід - єдиний вихід з кризи. Визнання того, що країни, що розвиваються, стають провідними гравцями на світовій арені, допомагає сформувати загальні принципи ризик-менеджменту, що пов"язується з макроекономічною політикою, зокрема за рахунок реформування міжнародних фінансових інститутів.

Світова економіка спочатку росте поволі, на 2,5%, але потім прискорюється до 3,6% в рік, перш за все за рахунок країн, що розвиваються; США і ЄС тим часом продовжують страждати від дефляції і проводити реструктуризацію, темпи зростання розвинених країн - 1,8%. Світова фінансова система залишається інтегрованою, основну роль в ній грають компанії, орієнтовані на країни, що розвиваються, перш за все БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

"Звичайно, жоден сценарій не реалізується так, як описано, але нам ближче останній, - говорить Роб Карнелл, головний міжнародний економіст ING Financial Markets. - Я б не дуже покладався на оцінки темпів зростання ВВП: ніхто не знає, що відбудеться в наступному десятилітті", повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Після кризи світ розвалиться на блоки - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі