четвер, 04 грудня 2008 16:26

Під купами сміття зникає історична пам"ятка Миколаївщини

Військове укріплення середини 19-го століття у Миколаєві перетворили на звалище. Мешканці масово скидають відходи до Георгіївського земляного редуту. Цього року студенти та козаки тричі тут прибирали: вивезли 20 вантажівок сміття. Та нині непотребу знову чимало.

Офіційного господаря споруда не має, бо не входить до реєстру пам"яток історії. Відповідну заявку влада не подає: обласні та міські чиновники кивають одні на одних: укріплення – на межі Миколаєва та району. У службі охорони культурної спадщини вважають: треба не статус оформлювати, а шукати бізнесмена-користувача.

Батареї навколо міста збудували півтора століття тому під час Кримської війни – під керівництвом військового інженера Едуарда Тотлебена. Після падіння Севастополя Миколаїв вважали другим важливим об"єктом тилу: тут зводили кораблі для Чорноморського флоту. Георгіївський редут – найкраще збережена фортифікаційна споруда міста. Він міг би приваблювати туристів, які цікавляться військовим інженерним мистецтвом.

Краєзнавці побоюються: через комерційне користування Миколаїв ризикує втратити редут. А поки чиновники шукають господаря, земляна батарея може зникнути під купами сміття, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Під купами сміття зникає історична пам"ятка Миколаївщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі