вівторок, 16 квітня 2024 13:08

Переможці отримають від 50 до 100 тис. грн: стартував дев'ятий сезон конкурсу "Час діяти, Україно!"
Подія
8

10 квітня у Баришівці на Київщині презентували новий молодіжний простір. Попередній був знищений прямим влучанням російської ракети у березні 2022 року.

Біля місцевого Будинку культури чекає Ігор Нечитайло з Баришівської молодіжної ради.

Автор: МХП - Громаді
  Ігор Нечитайло з Баришівської молодіжної ради
Ігор Нечитайло з Баришівської молодіжної ради

- Вхід до простору знаходиться з іншого боку. Ми облаштували приміщення в підвалі. Це дуже зручно, воно ж є укриттям, - каже Ігор.

Зруйнований молодіжний хаб працював із 2021 року, його створили завдяки грантовим коштам.

- Попереднє приміщення було удвічі меншим. Від нього зовсім нічого не лишилось. На відновлення молодіжного простору ми виграли грант на Всеукраїнському конкурсі соціальних ініціатив "Час діяти, Україно!" від Благодійного фонду "МХП - Громаді", - продовжує Ігор Нечитайло. Запрошує всіх усередину.

Приміщення місцева молодь ремонтувала і фарбувала самостійно. Облаштовували також за своїми потребами. Всередині просторо. У зоні відпочинку на полицях розставлені настільні ігри, книги. Стоять два столи для гри у хокей. Стіни прикрашені фотографіями, малюнками.

Автор: МХП - Громаді
 
 
 
  Приміщення молодіжного простору місцева молодь ремонтувала самостійно
Приміщення молодіжного простору місцева молодь ремонтувала самостійно

- Книги можна брати додому, натомість приносити свої для обміну, - додає Ігор.

У другій частині простору знаходиться зона для конференцій і перегляду кінофільмів. Стоять кілька рядів стільців. Під боковими стінами - різнокольорові крісла-подушки.

- Місцеві підлітки полюбляють тут проводити вечори, особливо в холодну пору. Варто додати, що ми тут не тільки відпочиваємо. Також плетемо маскувальні сітки для ЗСУ, робимо окопні свічки, волонтеримо, - каже Ігор Нечитайло.

Молодіжний простір Баришівки - один із проєктів-переможців Всеукраїнського конкурсу соціальних ініціатив "Час діяти, Україно!". І саме тут стартував його дев'ятий сезон.

Автор: МХП - Громаді
  Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “МХП - Громаді”
Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “МХП - Громаді”

- Конкурс покликаний викорінити таке явище, як патерналізм у громадах, що дістався нам у спадок від радянської влади. Це коли люди у містах і селах вважають, що їхні проблеми має вирішити хтось: інвестор, бізнес, депутати. І водночас громада знецінює свій власний ресурс, що може витратити на розв'язання цієї проблеми, - розповіла Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду "МХП - Громаді". - Так от, у Баришівській громаді молодь взяла ініціативу в свої руки і розв'язала проблему. Вони створили Молодіжну програму і подалися на конкурс "Час діяти, Україно!".

За словами Тетяни Волочай, щоб у громаді з'являлись якісні проєкти, треба навчатись, розвивати стратегічне мислення, проєктний менеджмент, якісні комунікації, громадянську активність.

- І в межах цього конкурсу ми даємо таку можливість через спеціальні освітні модулі. Упевнена, що 9-й сезон конкурсу "Час діяти, Україно!" - це лакмусовий папірець проблематики у громадах і їхнього вирішення. Саме у межах цього конкурсу було створено понад 80 укриттів у школах, 30 класів безпеки, облаштовано понад 30 громадських і ветеранських просторів. Минулого року, в розпал військових дій і віялових відключень світла, було реалізовано 149 ініціатив, - зазначила директорка Благодійного фонду "МХП - Громаді".

Протягом 9 років Благодійний фонд "МХП - Громаді" допоміг втілити в життя понад 600 успішних ідей. Організатори конкурсу кажуть, що цього року представники Фонду надаватимуть перевагу проєктам з реінтеграції та реабілітації ветеранів. Також, традиційно, підтримують культурну спадщину, зокрема - локальні музеї. Наприклад, торік у селі Рахнівка на Вінниччині Фонд допоміг музею Василя Стуса, закупивши необхідну техніку та оновивши стелажі.

Автор: МХП - Громаді
  Володимир Панченко, керівник відділу національних проєктів Благодійного фонду "МХП - Громаді"
Володимир Панченко, керівник відділу національних проєктів Благодійного фонду "МХП - Громаді"

- Важливим компонентом подачі заявок на конкурс є навчання. Бо не всі вміють заповнити відповідну форму, не розуміють, як цей механізм працює. А представникам Фонду якраз важливо розуміти потреби громади, тому серед учасників заплановано провести навчання з проєктного менеджменту, - повідомив Володимир Панченко, керівник відділу національних проєктів Благодійного фонду "МХП - Громаді".

Цього року грантове фінансування становить 14 млн грн. Співфінансування - 50%. Тобто, якщо громада просить на проєкт 100 тис. грн, то має знайти додатково ще, як мінімум, 50 тис. грн. від місцевої влади, бізнесів, інших грантодавців, через фандрейзинг. Це продемонструє, що цей проєкт справді важливий громаді, якщо його підтримує не лише БФ "МХП - Громаді".

На конкурс "Час діяти, Україно!" чекають проєкти зі сфери медицини, освіти, громадського сектору, реінтеграції ветеранів. За два роки повномасштабної війни Благодійний фонд "МХП - Громаді" витратив на подібні проєкти 20 млн грн. Таку ж суму громади отримали з інших джерел.

На гранти можуть подаватися представники органів місцевого самоврядування, комунальних установ, підприємств, організацій, освітніх закладів, охорони здоров'я та громадські об'єднання.

При розгляді заявок у Фонді зважатимуть на:

- актуальність проєкту (чому це важливо громаді?);

- реалістичність реалізації ідеї;

- якість бюджету і реалістичність витрат;

- промоцію і сталість.

Автор: МХП - Громаді
  Переможців оголосять 20 червня 2024 року.
Переможців оголосять 20 червня 2024 року.

Цього року чекають заявок від невеликих громад із 13 областей України: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської та міста Києва.

Проєктні пропозиції на конкурс "Час діяти, Україно!" приймаються до 12 травня 2024 року на сайті "Час діяти, Україно!". У разі виникнення питань організатори просять писати на пошту: [email protected]

Проєкти-переможці презентують 20 червня 2024 року.

"Торік подали 837 заявок - це рекордна кількість. Переможцями стали 149 проєктів в освіті, медицині, розвитку інфраструктури, громадських просторів, збереженні традицій та культурної спадщини, реабілітації ветеранів, енергетичній безпеці та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Під час війни відновлення та розвиток громад є ще більш актуальними. Від будівництва укриттів, установлення генераторів до створення класів безпеки", - коментує директорка Благодійного фонду "МХП - Громаді" Тетяна Волочай.

Зараз ви читаєте новину «Переможці отримають від 50 до 100 тис. грн: стартував дев'ятий сезон конкурсу "Час діяти, Україно!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі