субота, 29 жовтня 2022 23:10

Перехід на зимовий час ‒ коли переводити годинники та як зберегти гарне самопочуття

Перехід на зимовий час ‒ коли переводити годинники та як зберегти гарне самопочуття
Україна перейде на зимовий час в неділю, 30 жовтня. Фото: bbc.com

Традиційно Україна переходить на зимовий час в останню неділю жовтня.

Цьогоріч стрілки годинників потрібно буде перевести на годину назад о 4:00 30 жовтня, передає Gazeta.ua.

В Україні годинники переводять двічі на рік. Восени переходимо на зимовий час. Хоча правильніше цей час називати стандартним.

Змінювати час почали ще за радянських часів ‒ 1981 року. Тоді це робили для економії електроенергії. У незалежній Україні на офіційному рівні переведення годинників закріпили урядовою постановою 1996-го. Тепер на парламентському й урядовому рівні тривають дискусії про скасування переходу на літній або зимовий час. Верховна Рада навіть ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні.

Щоб перевести годинник, необов'язково прокидатися о 4:00. Нині майже всі ґаджети автоматично перемикаються на зимовий або літній час. Тож переводити потрібно тільки механічні годинники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Який дурень вигадав зміну часу" – що думають українці про переведення годинника

Як аргумент проти зміни часу чимало фахівців називають негативний вплив на здоров'я людей. Сезонне переведення годинників змінює біологічні ритми людини. За оцінками медиків, переведення стрілок годинника на годину назад може спричинити розвиток імунних і серцево-судинних захворювань. Загострюються хронічні хвороби, порушується сон. Перехід на зимовий час також може посилити осінню депресію.

Щоб убезпечитися від негативного впливу на здоров'я, потрібно заздалегідь підготуватися до переведення годинників. Для цього ще за 1,5 місяця до зміни часу потрібно дотримуватися режиму сну й лягати спати раніше.

Медики також радять пити багато води, утримуватися від шкідливої їжі, не пити чай, каву чи алкоголь перед сном. Увечері краще приймати теплу ванну, щоб організм повністю розслабився.

Потрібно також більше часу проводити на свіжому повітрі, не перевтомлюватися та намагатися активніше займатися спортом. Добре перед сном провітрити кімнату. А зранку не зайвою буде розминка для м'язів. Снідати радять помірно ситною їжею. Легку руханку можна робити й увечері, вона покращить сон. Проте тренуватися потрібно не пізніше ніж за 4 год. до сну.

Якщо цих рекомендацій дотримуватися, організм не так болісно сприйме зміну традиційного ритму.

В Україні неодноразово намагалися скасувати переведення годинників. Востаннє навесні цьогоріч. У березні 2021 року Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні. Ним передбачено встановити й закріпити на території країни єдиний київський час і відмовитися від подальшого переведення годинників. Ухвалити документ у другому читанні парламент не зміг. Відправив його на доопрацювання.

Зараз ви читаєте новину «Перехід на зимовий час ‒ коли переводити годинники та як зберегти гарне самопочуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі