пʼятниця, 21 червня 2019 15:38

Перед виборами Кернес почав наступ на декомунізацію

Перед виборами Кернес почав наступ на декомунізацію
Петро Олещук: Кернес усіма силами намагається мобілізувати проросійський електорат. Фото: РБК-Україна

Ініціатива мера Харкова Геннадія Кернеса повернути у місті проспект Жукова пов'язана з виборами.

Про це в коментарі Gazeta.ua політолог Петро Олещук.

"З мером Одеси Геннадієм Трухановим він створив нову партію "Довіряй ділам". Вона об'єдналася з "Опозиційним блоком" для парламентських виборів. Тож Кернес усіма силами намагається мобілізувати проросійський електорат. Для цього він почав наступ на декомунізацію. Можливо, це дасть йому кілька відсотків на виборах", - пояснює експерт.

Він наголошує, що опір суспільства цьому процесу у Харкові незначний.

"На мітинг проти перейменування вийшло кілька десятків людей. Він не масовий. Тож це не змусить харківську владу змінити свою політику. Вони специфічно трактують закон про декомунізацію. Там написано, що під його дію не підпадають військові діячі Другої світової. Але про те, що потім Жуков займав керівні посади в радянській владі, Харківська міськрада замовчує. Очевидно, протистояння довкола цього проспекту та його назви буде продовжуватись. Можливо, якщо справа дійде до суду, влада Харкова поступиться. Але його рішення буде дуже сильно залежати від політичного контексту, конкретного судді та багатьох інших факторів", - додає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська влада реанімує пам'ять про "маршала-м'ясника"

Депутати Харківської міської ради підтримали рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова. 2016-го його декомунізували.
Раніше міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав городян підписувати петицію на сайті міськради, яка пропонувала повернути декомунізованому проспекту колишню назву.

Зараз ви читаєте новину «Перед виборами Кернес почав наступ на декомунізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі