пʼятниця, 06 травня 2011 20:14

Патріарх Кирило побуває в Україні на двох ювілеях
12

Фото: Фото:Тетяна Заровна

До Донецька прибув Патріарх Московський і всієї Русі Кирило. Журналісти чекали підходу до преси протягом 2 годин, після чого прес-секретар Святійшого попередив: "Ставити запитання Патріарху не дозволяється". У своїй двохвилинній промові Патріарх Московський і всієї Русі сказав, що прибув до Донецька, щоб привітати владику Іларіона, якому 3 травня виповнилося 60 років, і підкреслив своє особливе ставлення до донецького регіону.

- Ця земля відіграє велику роль в життя України, - сказав Патріарх, - Це дійсно у великому сенсі слова національна житниця. Тут живуть працьовиті люди, які виробляють ті матеріальні блага, які використовуються в тому числі і для підвищення рівня життя людей. І особливо я хотів би підкреслити сильну віру жителів Донбасу. Я хотів би передати своє благословення всім жителям Донбасу, особливо, звичайно, православним людям, але не лише православним.

Благословляючи донеччан, Святійший додав: "Нехай розвиваючи економіку люди прагнуть до того, щоб у центрі життя були ті високі духовні цінності, без яких людське життя не має сенсу".

Як розповіла Олена Резнікова з прес-служби владики Іларіона, сьогодні ввечері на Патріарха Кирила чекає святкова вечеря. Завтра Патріарх Московський і всієї Русі проведе літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Донецька, де очікується близько 7 тисяч віруючих. А після цього відвідає стадіон "Донбас арена".

З Донецька Патріарх відправиться до Харкова. Як відомо, там його чекає ще одне святкування: з нагоди 90-річчя митрополита Харківського Української православної церкви МП Никодима. Вранці 8 травня на площі Свободи Харкова буде здійснена літургія, в якій разом з патріархом Кирилом будуть брати участь митрополит Київський і всієї України Володимир та духовенство з Росії. А оскільки в неділю ні в одному храмі Московського патріархату Харкова традиційної недільної літургії не буде, віруючим доведеться молитися разом з Леніним. Напередодні влада міста вирішували як завісити пам'ятник, щоб він не заважав богослужінню. Але, як сказав Gazeta.ua прес-секретар Святійшого, Леніна завішувати не будуть.

У віп-терміналі Донецького аеропорту високого московського гостя зустрічали короваєм, квітами та церковною музикою. Під час першого візиту в липні 2009 року, коли Патріарха Кирила супроводжував майбутній Президент України Віктор Янукович, донецькі музиканти
зіграли на честь прибулих "Боже, царя храни".

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирило побуває в Україні на двох ювілеях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі