пʼятниця, 21 січня 2011 10:09

Папір з нанопокриттям захищає продукти від бактерій (ФОТО)

Вчені з Ізраїлю та Росії навчилися по-новому застосовувати дезінфікуючі властивості срібла.

Група дослідників під керівництвом Аарона Геданкена з Інституту нанотехнологій і сучасних матеріалів при Університеті Бар-Ілан (Ізраїль) розробила простий з погляду алгоритму, але вельми ефективний спосіб нанесення мікроскопічних (в 50 000 разів менше діаметра людського волосся) частинок срібла на папір.

Технологія така: лист занурюється в розчин, що містить колоїдне срібло, після чого на нього впливають ультразвуком. Під час реакції на папері осідає незмивний шар срібла. Варіюючи концентрації вихідних речовин і тривалість впливу ультразвуку, можна отримувати покриття товщиною від 90 до 150 нанометрів.

Подальші дослідження за допомогою рентгеноструктурного аналізу, сканування електронним мікроскопом і термогравіметрії підтвердили ефективність способу. Результати роботи опубліковані у виданні Американського хімічного товариства Langmuir.

Вкритий наночастинками срібла папір має антибактеріальні властивості. Він перешкоджає проникненню кишкової палички і золотистого стафілокока, які псують харчові продукти. Тому в перспективі її можна використовувати як упаковку для їжі.

Теоретично такий метод збереження продуктів здатний конкурувати з термічною обробкою і глибоким заморожуванням, проте зараз виробництво "антимікробного" паперу для комерційного використання недоцільно.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Папір з нанопокриттям захищає продукти від бактерій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі