вівторок, 10 жовтня 2017 01:02

Освітня реформа: Угорщина придумала, як помститися Україні

Освітня реформа: Угорщина придумала, як помститися Україні
Голова МЗС Угорщини виступив за перегляд Угоди про асоціацію України з ЄС. Фото: Радіо Свобода

Будапешт планує ініціювати перегляд Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом на нараді міністрів закордонних справ країн-членів ЄС в Люксембурзі, яке відбудеться 16 жовтня.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, відвідавши Ужгород, передає "Радіо Свобода".

Політик заявив, що чинний закон про освіту унеможливить діяльність угорських шкіл і відбирає вже здобуте право навчатися рідною мовою учням середніх і старших класів. Цим самим, на думку представника Угорщини, України порушує всі раніше взяті на себе міжнародні зобов'язання.

"Такого ми не можемо дозволити. Уряд Угорщини найрішучішим способом буде протистояти таким крокам", - підкреслив він.

Раніше глава МЗС Угорщини заявив, що його країна не буде перешкоджати продовженню санкцій Європейського союзу щодо Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина і Румунія "об'єдналися" проти українського закону про освіту

5 вересня народні депутати 255-ма голосами підтримали освітню реформу. 28 вересня закон "Про освіту" набув чинності. Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову у молодших класах, а із середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «Освітня реформа: Угорщина придумала, як помститися Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі