пʼятниця, 10 листопада 2017 21:54

Опублікували листи з поштової скриньки помічника Суркова

 

Міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm виклало у відкритий доступ масив листів з поштової скриньки помічника Суркова, 28-річного Інала Ардзінби, головного радника керуючого справами президента у справах СНД.

Ардзінбу, як і самого Суркова, не раз називали негласним куратором "українського напрямку" в президентській адміністрації, і опубліковані листи ще раз підтверджують це: в них містяться звіти про акції, проведених проросійськими активістами в Одесі, Харкові та інших містах сходу і південного сходу Україна, а також інші документи, які показують, як Кремль намагався "розхитати" ситуацію в декількох українських регіонах.

Українські ЗМІ кілька разів писали про зустрічі Ардзінби з Геннадієм Трухановим, мером Одеси. Про це говорив, наприклад, колишній мер міста Едуард Гурвіц, який назвав Ардзінбу "начальником Труханова". Остання така зустріч, імовірно, відбулася в жовтні 2016 року.

Чому пошта з ящика [email protected] належить саме Ардзінба? Про це можна судити, в числі іншого, за матеріалами судового процесу над головним редактором одеського проросійського сайту "Інфоцентр" Артемом здіймав бучу, який був заарештований і засуджений українським судом до 3 років і 8 місяців позбавлення волі в 2015 році за статтею "Сепаратизм". Він був достроково звільнений за "законом Савченко", згідно з яким 1 день в СІЗО зараховується за 2 дня в колонії. Відразу після звільнення Буян поїхав в Москву. В матеріалах справи саме адресу [email protected] згадується як та, що належить Іналь Ардзінбу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куратор бойовиків Сурков під час Майдану був у Януковича

Варто так само відзначити, що ні в одному з листів немає звернення до адресата по імені.

Найбільше листів Інал Ардзінба отримував від 3-4 респондентів. У їх числі - колишній депутат міської думи Одеси Ігор Димитрієв; організатор проросійських мітингів в Одесі навесні 2014 року Антон Давидченко; журналіст Олена Гліщинська, що згодом стала частиною угоди по звільненню з російської в'язниці Геннадія Афанасьєва і Володимира Солошенко (за однією з версій, Ардзінба особисто курирував цим обміном); людина (або люди), що мають доступ до електронної пошти, зазначеної на офіційному сайті генерального консульства посольства Росії в Одесі; Олексій Муратов, колишній депутат Думи міста Курчатова в Курській області і член "Єдиної Росії". Фігура останнього особливо цікава: у 2012 році Муратов вийшов з партії, склав із себе депутатські повноваження і став одним з активістів нової фінансової піраміди засновника МММ Сергія Мавроді.

Перший з листів у зламаному поштовій скриньці Інала Ардзінби датований 3 жовтня 2014 року. Останнє - 10 червня 2015-го.

Значна частина листів від Олексія Муратова присвячена акціям, запланованим проросійськими організаціями в Харкові - наприклад, напередодні дострокових виборів до Верховної Ради України, що відбулися 26 жовтня 2014 року. Як і в "поштою приймальні Суркова", опублікованій рік тому, йдеться в першу чергу про гроші - активісти на місцях надсилають план заходів і просять виділити їм для їх проведення бюджет.

Радник президента Росії і куратор бойовиків ДНР і ЛНР Владислав Сурков відвідував Межигір'я під час Революції гідності.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували листи з поштової скриньки помічника Суркова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі