пʼятниця, 14 жовтня 2022 22:40

Окупанти викрадають українців на вулицях і з автівок: де тримають

Від 24 лютого російська армія викрала понад 686 цивільних українців. Більшість із них утримують в неволі на території Російської Федерації та тимчасово окупованих регіонів.

Фіксує та досліджує насильницькі зникнення громадян організація Центр громадянських свобод. Із полону вдалося визволити 265 громадян. Ідентифіковано 11 людей, які загинули.

Українців викрадають просто на вулиці, з автівок, вдома та навіть на роботі, розповіла під час пресконференції менеджерка проєктів центру Наталія Ящук, передає кореспондентка Gazeta.ua.

"410 громадян перебувають у полоні, однак місце їхнього перебування не встановлено", - зазначила Ящук.

Автор: Лілія МИЦКО
  Від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали понад 7 тис. українських дітей
Від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали понад 7 тис. українських дітей

Жертвами викрадень стають різні категорії громадян. У неволі перебувають люди, яких забрала російська армія, коли тікала з окупованих територій, каже виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

"Є люди, стан яких ми можемо полегшити - повернути їх додому, перевірити стан їх утримання. Женевські конвенції регулюють певні стандарти утримання полонених, які кожна зі сторін має дотримуватися. Щодо цивільних - у нас з вами списків нема. Ми дізнаємося про викрадення тільки зі слів родичів, які змогли повідомити, або сусідів", - зазначає Романцова.

У російському полоні, зокрема, мешканці Київської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Наразі місце утримання цих людей встановлюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мелітополі окупанти проводять примусову паспортизацію – Федоров розповів подробиці

"Ми їх шукаємо по всій території Російської Федерації. Більшість із них була вивезена і зупинялась на території Білорусі. У нас є свідчення, що люди там піддавались катуванням, що ще раз доводить причетність Білорусі до воєнних злочинів", - додає директорка.

Особливо важкою групою полонених є люди, які намагалися врятуватися від війни й виїхати через територію Росії і не пройшли фільтрацію.

Автор: Лілія МИЦКО
  Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова
Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова

"Коли сімʼї розділяються, то не відфільтрованими стають, як правило, чоловіки. Тоді вони потрапляють у так звані фільтраційні табори. Вже декілька міжнародних досліджень показують окремі мапи, описують, що є від 18 до 20 таких місць. Це абсолютно нелегальні місця, навіть з точки зору законодавства Росії. Полоненим не висувають ніяких звинувачень, відповідно форми захисту для них також не існує", - розповідає Романцова.

Росіяни масово викрадають українських дітей. Відомі імена понад 7 тис. неповнолітніх, однак це тільки встановлені випадки.

"А тепер уявіть, що відбувається з дітьми на територіях окупованих, які втратили батьків або контакт із ними. Тобто це дуже велика категорія. Є ще одна, над якою ми почали задумуватись недавно - люди з українським громадянством, які готувалися до "видворення". Вони умовно порушили російське законодавство. Адміністративні суди застосовують до них покарання, як "видворення". Їх утримують у спеціальних тимчасових центрах. Скільки таких українців знаходяться там, ми не знаємо", - каже директорка.

Відповідно до міжнародних норм, Росія повинна звільнити полонених, як тільки зникає причина затримання, запевняє Михайло Савва, доктор політичних наук, професор, член Експертної ради Центру громадянських свобод.

Автор: Лілія МИЦКО
  Михайло Савва, доктор політичних наук, професор, член Експертної ради Центру громадянських свобод
Михайло Савва, доктор політичних наук, професор, член Експертної ради Центру громадянських свобод

"Все дуже чітко. Цивільні українці, які були затримані в областях, у яких уже немає бойових дій, мають бути звільнені без умов та без обмінів. Росія порушує норми гуманітарного права. Ми знайшли в Росії та Криму 26 місць, де утримуються цивільні українці, там є й військовополонені. Від Краснодарського краю до Брянської області - фактично вся Росія. Ми знаємо не всі місця, їх більше", - каже Савва.

У всіх місцях, де утримують викрадених українців, зафіксовано системні порушення.

"Це - певна методичка та державна політика Російської Федерації. З полонених знущаються, примушують співати російський гімн і пісні. Наприклад, там є така пісня, яку я називаю "Пісня божевільних про Путіна", "Дядя Вова, мы с тобой". Оце входить у їхній репертуар, а також "Катюша", "День Победы" та інше. У деяких таких місцях, наприклад, СІЗО Таганрога №2, людей днями не годують. Там людина за тиждень втрачає третину ваги. Також полонених не забезпечують одягом", - розповідає експерт.

З тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей українських дітей хочуть вивезти до Криму та Росії.

Херсонські колаборанти вже офіційно попросили російську владу організувати виїзд і подальше навчання дітей у російських школах, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

У захопленому Мелітопольському районі Запорізької області російські окупанти викрали понад 700 жителів.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти викрадають українців на вулицях і з автівок: де тримають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі