вівторок, 28 вересня 2010 16:52

Одяг в Україні до кінця року подорожчає на 15-20%

Одяг в Україні до кінця року подорожчає на 15-20%

Ціни на готовий одяг до кінця 2010 року зростуть в Україні приблизно на 15-20%. Про це повідомили представники компаній-імпортерів продукції легкої промисловості.

Валерій Дубовий, директор групи компаній "Текстиль-Контакт", найбільшого оператора вітчизняного ринку легпрому, стверджує, що прямий вплив на ціну товарів легкої промисловості сьогодні здійснює ситуація з вартістю бавовноволокна. Ця сировина на світових біржах останнім часом зростає в ціні через неврожай бавовни в Пакистані і частково в Індії.

За його словами, більшою мірою подорожчання поки позначалося на тканинах, ціни на які вже підросли на 20-25%. Крім того, автоматично підвищуються ціни й на інші види продукції на основі бавовни: приміром, на постільну білизну, домашній текстиль (штори, халати, рушники), технічні матеріали та вироби медичного призначення (вату, марлю). Незважаючи на це, українські виробники та імпортери сподіваються, що непоганий обсяг врожаю бавовнику в Китаї, Бразилії, Узбекистані і Туркменістані надалі згладить цей негативний тренд.

Дубовий вважає, що найбільше зростання цін буде спостерігатися в економ- і в середньоціновому сегменті - тобто, на масовому речовому імпорті з Китаю та Туреччини. На дизайнерський одяг ціни, швидше за все, залишаться незмінними (через великий розмір маржі). Піти цим шляхом - збереження ціни за рахунок зменшення націнки - можливо, вирішать і деякі європейські виробники брендових виробів середнього цінового сегмента.

"Навряд чи українці стануть купувати менше одягу. Швидше, через фінансові проблеми перейдуть на речі з більш низької цінової категорії", - прогнозує Дубовий. За оцінками "Української торговельної гільдії", в структурі споживчих витрат типових київських домогосподарств частка витрат на одяг становить близько 20% в загальній структурі сімейного бюджету.

Динаміка ринку легкої промисловості показує, що попит на одяг з натурального волокна постійно зростає - у 2009 році він збільшився на 35%, в 2010 р. на 19%. Прогноз збільшення попиту на вироби із сировини натурального походження на 2011 р. складає 17-18%.

proUA

Зараз ви читаєте новину «Одяг в Україні до кінця року подорожчає на 15-20%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі