вівторок, 01 лютого 2011 09:10

Нємцов: Єльцин дав свободу українцям

Нємцов: Єльцин дав свободу українцям

1 лютого колишньому президенту Росії Борису Єльцину виповнилося б 80 років. Російський політик Борис Нємцов, вважає, що нинішній лідер країни Володимир Путін перекреслив усе, що зробив його попередник.

Чим було десятиліття Єльцина для Росії?

— Єльцин — засновник сучасної Російської держави. Він повалив комунізм, ввів засади ринкової економіки, дав росіянам свободу. Щоправда, вони цього не оцінили. До речі, він дав свободу й українцям, бо підтримав незалежність України. Те, що Українська держава почала розвиватися мирно, без військових конфліктів з Росією, багато в чому заслуга Єльцина. Я ще після Помаранчевої революції пропонував Ющенку поставити йому пам'ятник у Києві.

Єльцин — історична постать, він ніс свою місію, хоча влада для нього багато важила. Як Ленін створив більшовицьку Росію, так він створив демократичну.

Які помилки допустив перший президент Росії?

- У Єльцина було дві великі помилки — війна в Чечні і Путін. Проти війни я активно виступав, будучи губернатором. Тоді ще можна було критикувати президента.

Чому дійшло до розстрілу Білого дому у 1993 році?

- Це був початок громадянської війни. У країні сталася конституційна криза. Парламент і президент намагалися перетягнути на себе владні повноваження. Діяла ще радянська Конституція. Штурм Білого дому виглядав як варварство, але слава Богу, що війна не охопила всю країну. Жертв тієї трагедії забути не можна. Але те, що за лічені дні громадянська війна припинилася, врятувало Росію від повного краху.

Чим відрізняється Путінська Росія від Єльцинської?

- Путін перекреслив усе, що зробив Єльцин. Замість свободи слова — цензура. Замість дружніх відносин із сусідами — ворожі. Замість ринкової економіки — корумпований державний капіталізм. Замість виборів — фарс.

Чи правильною була за Єльцина політика щодо ближнього зарубіжжя?

- Вона була значно дружелюбнішою, ніж нинішня. Були конфлікти, але Борис Миколайович міг домовитися і з Кравчуком, і з Кучмою. До України ставився по-людськи. Скажімо, був конфлікт по Чорноморському флоту, але у 1997 році підписали Великий договір між країнами. Ні конфронтації, ні газових війн не було, як і спроб поставити Україну на коліна.

Путін зараз той самий, що у 1999 році, чи інший?

- Людину важко змінити, коли їй уже за 50 років. Він приховував свій характер, видавав себе за демократа, продовжувачем справи Єльцина і Собчака. З часом його істинні прагнення стали очевидними. Це прямий антипод Єльцина.

Чи могла б Росія розвиватися по-іншому, якби Єльцин призначив своїм наступником когось із демократів?

- Гадаю, так. Ніяким розвалом країні це не загрожувало б, як про це кажуть. Росія збереглася навіть за ціни 10 доларів за барель, коли я був віце-прем'єром. А при ста доларах — і поготів. Хто ж піде від грошей?

Як нині російське керівництво розглядає Україну?

- У Кремля досі комплекс "великого брата" і ностальгія по імперії. Йому не терпиться усіх вишикувати і примусити слухатися. Але це неможливо навіть з Януковичем. У Путіна імперська свідомість глибоко в голові. Звідси й ставлення до України. Звичайно, публічно очільники Кремля сказати цього не можуть.

В України теж свої комплекси — в усіх бідах шукати "московський слід".

Зараз ставлення росіян до Єльцина міняється?

- До нього стали краще ставитися з того моменту, коли він зрікся престолу. Коли у новорічний вечір Борис Миколайович звернувся до народу і попросив пробачення, тоді велика частина росіян його простила. Хоча путінська пропаганда й досі намагається звалити усе на Єльцина. Але з кожним днем це робити важче — Борис Миколайович не править уже 12 років. За все давно відповідає Путін.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Нємцов: Єльцин дав свободу українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі