понеділок, 05 квітня 2010 15:27

Новий візовий кодекс ЄС не вплине на українців - експерт

Новий візовий кодекс ЄС не вплине на українців - експерт
Новий візовий кодекс Євросоюзу, який вступає в дію з 5 квітня, особливо не вплине на процедуру доручення віз громадянами України, відзначає директор Європейської програми міжнародного фонду "Відродження" Ірина Солоненко.

В інтерв"ю радіостанції "Німецька хвиля" в понеділок вона пояснила, що між Україною і ЄС діє угода про візовий режим, яка має вищу юридичну силу, ніж вказаний кодекс.

За її словами, українців не торкнеться уніфікація правил в"їзду до Шенгенської зони. У цьому є свої негативи, відзначила Солоненко, оскільки за новим візовим кодексом керівники громадських організацій, які часто приїжджають в ЄС на наукові конференції, тепер безкоштовно могли б отримувати візу.

У двосторонній угоді між Україною і ЄС немає визначення, хто саме вважається "громадськими діячами", тому таке спрощення на Україну не розповсюджуватиметься.

Крім того, на українців не розповсюджуватиметься і вимога про біометричні паспорти і необхідність вносити до паспорта відбитки пальців, що передбачено новим візовим кодексом.

Солоненко додала, що з часом буде впроваджена спрощена форма заявки на шенгенські візи і збільшиться прозорість в її видачі. Так, консульства, відмовляючи у візі, повинні будуть обгрунтувати причини відмови, і заявник може подати апеляцію. Проте ця норма почне діяти тільки з 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Новий візовий кодекс ЄС не вплине на українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі