понеділок, 14 квітня 2008 12:48

Нова версія: "Титанік" погубила пожежа

Нова версія: "Титанік" погубила пожежа
Згідно версії загибелі британського океанського лайнера "Титанік", опублікованої в газеті The Independent, частково в катастрофі винна пожежа у вугільному бункері на борту судна.

Рей Бостон, який посвятив 20 років дослідженню даного питання, заявив, що "Титанік" йшов в небезпечних водах так швидко через "неконтрольовану" пожежу на борту. В ході швидкісних випробувань, на думку ученого, в Белфасті за 10 днів до виходу з Саутгемптона загорілось вугілля.

До моменту виходу лайнера з порту згасити полум"я так і не вдалося - в результаті судно перетворилося на бомбу з годинниковим механізмом, і справа могла закінчитися "потужними вибухами" під палубою до прибуття в Нью-Йорк.

Раніше версія про пожежу вже розглядалася вченими. Проте цього разу Бостону вдалося виявити нові переконливі докази. Він приводить свідчення Брюса Ісмея, директора судноплавної компанії White Star Line, якій належав "Титанік". За його словами, Джон Пірпонт Морган, головний власник судна, наказав через нього команді перетинати Атлантику на повній швидкості.

Це наштовхнуло Бостона на версію про пожежу, яку підтвердили свідчення слідству Джея Діллі, кочегара з "Титаніка", який пережив катастрофу. Він повідомив, що в шостому вугільному бункері, ще до відплиття лайнера дійсно, спалахнула пожежа.

О 23:40 14 квітня 1912 року "Титанік", що рухався на високій швидкості в крижаних водах Атлантики, зіткнувся з айсбергом. До 2:20 він затонув - в результаті загинули близько 1,5 тис. пасажирів і членів екіпажа. Врятувалися лише 711 людей.

У звіті про розслідування катастрофи, який був представлений британському парламенту літом 1912 року, мовилося, що судно рухалося з "високою швидкістю" в небезпечних водах серед льодів. В результаті команді стало важко уникнути фатального зіткнення з айсбергом.

За словами Рея Бостона, очевидно, що Морган знав про пожежу ще до відплиття судна, проте про це не почали нікому говорити, щоб не викликати паніку серед пасажирів. Ймовірно, саме з цієї причини Морган тихо відмовився від участі в першому рейсі судна за день до виходу в море, затверджує Бостон.

Проте не всі фахівці з тієї катастрофи згодні з висновками містера Бостона. Джеф Паттісон, член Американського і Британського товариств "Титаніка" і викладач Університету, в Нортумбрії оцінює нову версію скептично. "На розслідування загибелі принцеси Діани пішло 10 років і мільйони фунтів - а в результаті ухвалили, що це був нещасний випадок. Мені здається, так само і з "Титаніком", - сказав він. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Нова версія: "Титанік" погубила пожежа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі