вівторок, 15 липня 2008 14:12

Незалежне тестування призвело до зростання конкурсу у ВНЗ утричі

15 липня спливає термін подачі документів для вступу в більшість вітчизняних вузів. Введення нової системи вступу за сертифікатами незалежного тестування призвело до зростання конкурсу практично у всіх університетах, в деяких у три рази.

У Національному університеті імені Тараса Шевченка найбільший конкурс на факультеті міжнародної економіки - 47,8 осіб на місце. Також великою популярністю користуються такі напрями, як "реклама та зв"язки з громадськістю" (16,1 осіб на місце), "менеджмент" (13,5 осіб).

Підвищився конкурс цього року і в Києво-Могилянській академії. "Якщо минулого року подали заяви 2100 осіб, то сьогодні було вже 2200 заяв. Плюс багато заяв буде подано в останній день", - говорять в приймальній комісії. Найбільша конкуренція на "фінанси" - 15,9 осіб на місце, "право" - 13,3 осіб, на "політологію" - 9,6 осіб.

Значно підвищився конкурс і в регіональних університетах. За словами заступника відповідального секретаря приймальної комісії Запорізького національного технічного університету Сергія Шила, цього року конкурс в їхньому вузі збільшився в два з половиною рази. "Цього року у абітурієнтів є можливість спробувати свої сили у великій кількості вузів і спеціальностей. Ще в минулому році іспити в регіональних і столичних вузах проходили в один період. Зараз це положення скасували", - зазначає Шило.

Проте навіть такий високий показник конкурсу не гарантує регіональним вузам заповнення всіх місць. "Якщо раніше приходив абітурієнт і здавав оригінали документів, то ми були упевнені, що він у нас вчитиметься. Цього року ситуація стане зрозумілою тільки через 5 днів після процедури зарахування", - стверджує Олег Мороз, відповідальний секретар Полтавської державної аграрної академії.

Вітчизняні вузи побоюються, що з сертифікатами незалежного тестування до них прийде набагато менше абітурієнтів, ніж визначено за планом прийому. Нинішня система сприятиме тому, що абітурієнти подадуть свої сертифікати у велику кількість вузів, що підвищить кількість абітурієнтів на місце. Проте жоден навчальний заклад не зможе сказати, скільки абітурієнтів у них залишиться на кінець вступної кампанії.

Як відомо, цього року в Україні абітурієнти вступатимуть до вузів за оцінками зовнішнього тестування. Втілення нової ідеї пов"язане з численними перешкодами, серед яких і недоліки самої системи, і людський чинник. Зокрема, керівництво багатьох вузів чинить опір нововведенням, які руйнують методи вступу, що вже склалися, і створюють ґрунт для корупції.

Згідно з указами Міністерства освіти і науки України, планувався вступ у всі без виключення вузи на основі сертифікатів зовнішнього тестування. Для цього тестування провели з 11 дисциплін: української мови та літератури, зарубіжної літератури, історії України, світової історії, математики, біології, фізики, хімії, географії, основ економіки і основ права. Також передбачалося, що іспити проводитимуться тільки з іноземної мови і при прийомі на специфічні спеціальност.

Проте надалі Міністерство зіткнулося з наступною проблемою. Максимальна кількість балів - 200, а абітурієнтів тисячі. У зв"язку з цим керівництву вузів було дозволено проводити додаткові співбесіди, ще одне тестування або інші форми оцінювання, якщо кілька абітурієнтів надали сертифікати з однаковою кількістю балів.

Таким чином, Міністерство пішло на поступки, продовживши тим самим існування старої системи вступу. Не дивлячись на спроби змусити керівництво університетів прийняти нову систему, багато університетів залишилися при своїх інтересах.

Останню спробу змінити підхід до вступної кампанії Міністерство зробило 1 липня, зобов"язавши керівників вузів у триденний термін привести правила прийому у відповідність із затвердженими Міністерством. Проте порушення в правилах прийому були виявлені в Національному університеті "Києво-Могилянська академія", Донецькому національному університеті, Дніпропетровському національному університеті, Одеському державному екологічному університеті та інших вузах.

Для контролю вступної кампанії у вищі навчальні заклади дванадцять громадських організацій з різних регіонів України об"єдналися в коаліцію. Коаліція "Громадський моніторинг" відстежуватиме прозорість вступу і неупередженість приймальних комісій в 31 вищому навчальному закладі, які знаходяться в обласних і районних центрах України.

Особливу увагу буде приділено відповідності результатів зарахування студентів тій кількості балів, які вони отримали при тестуванні, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Незалежне тестування призвело до зростання конкурсу у ВНЗ утричі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі