неділя, 17 січня 2016 08:00

"Не їдь за мною, я - п'ятий". Янукович підписав "диктаторські закони" (17 січня)
11

 

Після проголосованих Верховною Радою "диктаторських законів" міжнародні організації звернулися до президента України Віктора Януковича із закликами не підписувати їх. Зокрема, у Freedom House заявили, що ці закони що порушують зобов'язання країни з дотримання прав людини. Transparency International бачить у законі Колесніченка-Олійника інструмент репресій.

На прийняття законів відреагував також Державний департамент США.

"США висловлюють глибоку стурбованість тим, що Рада прийняла кілька суперечливих законів, не дотримуючись передбачених процедур. Деякі з цих законів обмежать право на мирні протести і свободу слова, піддадуть тиску незалежні медіа і перешкодять роботі неурядових організацій", - йдеться в заяві Держдепу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада руками голосує за "драконівські" закони (16 січня)

Попередження Януковичу винесли й опозиційні українські політики.

"Якщо Янукович підпише ці закони, він стане співучасником злочину. Це - зміна і повалення конституційного ладу України... Заветувати ці ганебні закони, повернути в парламент - і за таких обставин тоді ми можемо відновити політичний діалог в країні", - заявив Яценюк.

Однак ніякі заклики не вплинули на Януковича. Ввечері 17 січня прес-служба глави держави повідомила, що президент підписав "диктаторські закони".

Також Янукович ухвалив кадрове рішення - звільнив главу Адміністрації президента Сергія Льовочкіна і відразу ж призначив його своїм радником.

Учасники Автомайдану вважають, що прийняті вчора закони не завадять їм проводити свої акції. У соціальних мережах активно об'єднуються люди з водійськими правами, вони готові сісти за кермо машин, що належать активістам, яких позбавили прав.

З'явилися сатиричні наклейки на машинах "Не їдь за мною, я - п'ятий".

 
 

17 січня журналісти та активісти Євромайдану вирушили колоною від будівлі київського Головпоштамту до Адміністрації президента.

 
 

Мітингувальники поклали траурні вінки біля кордону міліції, яка охороняє підхід до АП.

 
Акція символізувала прощання з демократією і свободою слова через прийняття законів, що обмежують права і свободи громадян.
У пікет ходили понад 2 тисячі осіб.
 

На іншу акцію проти "драконівських" законів ходила ще одна колона. Активісти із червоною фарбою на обличчі та кайданками на руках пройшлися урядовим кварталом.

 
 

У протестувальників також були "зашиті" роти і таблички на грудях "Закон регіоналів і комуністів №3879 "Про репресії"".

 

У Маріїнському парку завершилася акція прихильників Партії регіонів, яка проходила з 13 січня в підтримку прийняття держбюджету на 2014 рік. Учасники мітингу розібрали палатки і вивезли піддони. Однак деяких із них тут таки і кинули. Окрім того, що антимайданівцям не заплатили за мітинг, їх ще й не відвезли додому в інші міста.

 

Коли громада Майдану дізналася про це, дала прихисток і допомогу прихильникам президента.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив, що політичну ситуацію, яка склалася в Україні, необхідно 20 січня обговорити на засіданні Ради ЄС.

"Тривожні події в Україні повинні обговорюватися міністрами закордонних справ ЄС у понеділок у Брюсселі. З Києвом вже не можна вести себе як і раніше", - зазначив Більдт.

Зараз ви читаєте новину «"Не їдь за мною, я - п'ятий". Янукович підписав "диктаторські закони" (17 січня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі