четвер, 14 серпня 2008 18:57

Найбільше яблук здають діти

Автор: фото: Світлана ДУШИК
  У селі Волинка Сосницького району Чернігівщини брати Тарас (ліворуч) і Руслан Ступенки здають яблука до приймального пункту Тетяни Бахир
У селі Волинка Сосницького району Чернігівщини брати Тарас (ліворуч) і Руслан Ступенки здають яблука до приймального пункту Тетяни Бахир

Минулого тижня у селі Волинка Сосницького району Чернігівщини почали приймати яблука. За кілограм платять 25 коп. Найактивніші здавачі — діти.

Щодня люди велосипедами і машинами їдуть до колишнього колгоспного саду біля  Волинки. Раніше там брали яблука собі на зиму. Тепер трусять, щоб здати за гроші.

У дворі 32-річної Тетяни Бахир стоїть 50 мішків з яблуками та механічні ваги. Жінку найняли приймальницею підприємці з Чернігова. Сказали, що яблука заготовлятимуть на сік.

— Минулого року 10-річна Оля Мороз заробила собі на золоті сережки, — розповідає жінка, зважуючи торбу яблук братів Тараса і Руслана Ступенків. — Цьогоріч теж найактивніше здають яблука діти. Великих грошей звичайно не заробиш. Але для них і те, що отримають, багато значить. Тому трусять яблука та сумками, а то й мішками тягають їх до мене. За день заробляють по 50–90 гривень. Он і мій син Артем уже на 50 гривень натрусив. Воно й добре. Як лізти кудись забавки небезпечної шукати, то краще працювати в саду. Хай вчаться заробляти гроші.

— Я кожен день стараюся побувать у колхозному саду, — каже 10-річний Коля Рябець. — Із заробленими грошима йду в ларьок і купляю собі що хочу. Оце сьогодні хочу здати чотири сумки і мішок. Зароблю десь 9–15 гривень.

Здають яблука й любителі випити. Але небагато. Лише, щоб на пляшку вистачило.

— Приймаю яблука будь-якого розміру, стиглості, — акцентує Тетяна Бахир. — Навіть дички. Аби тільки не гнилі. Цього року заготовляти яблука почали раніше, ніж минулого. Плоди ще не достатньо стиглі, а їх вже колошматять. Воно звичайно не дуже добре. Бо ж самі потім питимемо з таких яблук сік. Урожай цього року поганий. Яблука дрібненькі, червиві.

За тиждень Тетяна Бахир прийняла 4 т яблук. Торік у Волинці зібрали 27 т.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше яблук здають діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі