четвер, 27 травня 2010 15:15

На Землю обрушаться дві магнітні бурі поспіль

На Землю обрушаться дві магнітні бурі поспіль

Земля вже в найближчу добу опиниться в зоні підвищеної інтенсивності сонячного вітру, пов'язаного з так званою корональною дірою на Сонці. У зв'язку з цим на планеті очікується рідкісне явище - дві магнітні бурі з інтервалом всього в декілька днів, одна з яких починається в четвер, інша - 31 травня.

За словами вчених, геомагнітні обурення з різною інтенсивністю будуть тривати аж до початку червня нинішнього року. Вважається, що вони можуть призводити до збоїв у роботі систем зв'язку та навігації. А також впливати на самопочуття людей, викликаючи головний біль, безсоння, перепади тиску. Щоправда, багато медиків вважають, що вплив магнітних бур на здоров'я перебільшений.

"Прогнозована інтенсивність збурень буде мінімальною, індекс Kp не перевищить п'яти, це мінімальне значення для магнітної бурі", - сказав науковий співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН) Сергій Богачов.

Він відзначив, що найбільш сильні геомагнітні обурення викликають спалахи на Сонці, проте прогнозована магнітна буря не пов'язана зі спалахами. "Ніяких спалахів на Сонці не відбувалося, буря пов'язана з тим, що Земля входить у зону дії корональної дірки", - сказав Богачов.

Вчений пояснив, що корональні діри - це зони "розімкненого" магнітного поля на Сонці. Зазвичай силові лінії магнітного поля на Сонці утворюють замкнуті петлі, тобто вони обома кінцями впираються в поверхню світила. Розімкнені петлі, які проявляють себе потемнінням сонячної корони, є джерелом сонячного вітру підвищеної інтенсивності, більш швидких частинок, які й викликають геомагнітні обурення.

Богачов уточнив, що передвіщений рівень геомагнітної активності - мінімальний, проте не виключив, що люди з підвищеною чутливістю можуть зреагувати і на такий рівень активності.

У минулому році подібних викидів просто не було. Зараз Сонце вступає в активну фазу, так що в майбутньому дві магнітні бурі на тиждень перестануть бути екстраординарною подією.

РІА "Новости", Вести

Зараз ви читаєте новину «На Землю обрушаться дві магнітні бурі поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі