субота, 19 травня 2007 16:07

На Тайвані перейменований меморіал Чан Кай-ши

Тайванська влада перейменувала меморіал першому правителю острова Чан Кай-ши. Тепер він носитиме офіційну назву "Національний меморіал демократії".

В суботу на вулицях, прилеглих до меморіалу, зібралося декілька сотень прихильників і противників перейменування. За даними поліції відбулося декілька сутичок за участю десятків людей, деяким довелося звернутися по медичну допомогу.

За словами президента острова Чень Шуйбяня, який є ініціатором перейменування, цей крок стане свідченням розриву справжнього Тайваню з його авторитарним минулим.

Колишній меморіал Чан Кай-ши займає 240 тисяч квадратних метрів в одному з центральних районів Тайбея. Він побудований в традиційному китайському стилі. Комплекс був офіційно відкритий весною 1980 року до п"ятирічних роковин з дня смерті першого тайванського лідера.

В даний час у влади на Тайвані знаходиться Демократична прогресивна партія Тайваню, ядро якої складають політичні активісти, що боролися з режимом Гоміндану. Останні роки тайванський уряд позбавляється від статуй і портретів першого тайванського лідера, які раніше можна було побачити в будь-якому тайванському місті.

Восени минулого року головний міжнародний аеропорт Тайваню також перестав носити ім"я Чан Кай-ши. Тепер він називається Тайванський Таоюаньській міжнародний аеропорт.

У 1949 році на Тайвань втекло декілька мільйонів прихильників партії Гоміндан на чолі з Чан Кай-ши, що програла комуністам боротьбу за владу на материку. Китай вважає Тайвань однієї з своїх провінцій.

Сьогодні Гоміндан знаходиться в жорсткій опозиції до нинішньої адміністрації острова, повідомляє РІА "Новини".


Зараз ви читаєте новину «На Тайвані перейменований меморіал Чан Кай-ши». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі