вівторок, 13 липня 2010 09:58

На дно Мексиканської затоки встановили нову затичку

На дно Мексиканської затоки встановили нову затичку

Інженери BP в понеділок, 12 липня, успішно встановили новий захисний купол на пошкодженій свердловині в Мексиканській затоці.

Затичка повинна повністю зупинити витік нафти з труби.

Після установлення куполу компанія BP планує провести тест на цілісність конструкції. За оцінками фахівців, цей процес займе від 6 до 48 годин. Якщо перевірка пройде успішно, то BP зможе відкачувати на судна-нафтозбиральники всю нафту, яка раніше потрапляла у води Мексиканської затоки.

Роботи з заміни куполу почалися 10 липня. На виконання всього комплексу робіт із встановлення нової заглушки знадобиться від чотирьох до семи днів. Також повідомлялося, що з моменту зняття старого купола до встановлення нового пройде щонайменше 48 годин, протягом яких нафта знову потраплятиме в Мексиканську затоку.

При цьому інженери BP відзначають, що встановлення купола не дозволить остаточно перекрити витік. За словами фахівців, це лише тимчасовий захід, спрямований на запобігання потрапляння нафти у воду. Компанія розраховує, що витікання буде зупинене лише після того, як на місці розливу просвердлять дві допоміжні свердловини.

За планами, перша з свердловин буде готова до кінця липня, тобто на кілька тижнів раніше запланованого терміну. Повністю ліквідувати наслідки аварії за допомогою розвантажувальних свердловин у ВР розраховують лише до середини серпня.

Вибух на платформі стався 20 квітня. Через два дні вона затонула. Жертвами НП стали 11 людей. З пошкодженої свердловини у води Мексиканської затоки досі щодня витікає більше п'яти тисяч барелів нафти.

Фахівці компанії зробили кілька спроб щодо усунення наслідків аварії, проте жодна з них не дозволила остаточно зупинити витікання нафти. Після вибуху на платформі в Мексиканській затоці утворилася нафтова пляма, яка вже дісталася до берегів Луїзіани, Флориди, Міссісіпі, Алабами і Техасу.

Розлив нафти в затоці вже назвали наймасштабнішою екологічною катастрофою в історії США. На сьогодні забруднено понад 700 кілометрів узбережжя.

Поточні збитки компанії BP через аварію вже перевищили 3 мільярди доларів.

Lenta.ru, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «На дно Мексиканської затоки встановили нову затичку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі