субота, 10 вересня 2011 16:26

На день міста у Вінниці одружилися 45 пар
13

Фото: Фото: Поліна Романова

10 вересня Вінниця святкує День міста. На честь свята проїзд в громадському транспорті зробили безкоштовним для всіх. Головну вулицю Соборну перекрили. На ній відбуватиметься народне гуляння. Навмисно припинили роботу найбільшого в Європі фонтану "Рошен", щоб люди йшли тільки на Соборну, а не до Південного Бугу.

О 12.00 люди збираються в центральному парку Козицького. Там проходить виставка творчості та ярмарок сувенірів.

40-річний Олег Волощук стоїть посеред парку та розмахує прапором Великобританії. На голові має такого ж кольору парасольку.

"Я прапора купив за одну гривню, бо він підходить по кольору до моєї парасольки. Я фотограф із фотоклубу "Обрій", так привертаємо увагу до нашої фотовиставки", - вказує рукою в бік п'ятиметрових стендів з фотографіями.

По алеях розмістилися продавці деревяних виробів, вишиванок, ляльок-мотанок, виробів із лози. 38-річна Галина Макарова із міста Костопіль, що на Рівненщині, закликає купувати посуд із дуба. Тарілки продають за 10 гривень, ступки — за 40. Біля неї на розкладному стільці спить колега Володимир. Рівняни їхали до Вінниці вночі.

Серед них ходить волонтер з саморобним ящиком для благодійних внесків. Коробка зверху та знизу проштампована печаткою Подільського центру зайнятості.

"Я з центру прав людини. Збираємо гроші для захисту бездомних собак. Чули, що до Євро-2012 всіх тварин мають знищити. А ми хочемо їм організувати новий притулок. Бо цей що є (вінницький собачий притулок "Планета" — ред.) всіх не вміщає. Людина може поскаржитися, а собака не вміє говорити", - говорить волонтер Лариса Жураківська, 60 років.

До парку сходяться кортежі з молодятами. Тут заведено робити весільні фотосесії. За півгодини з 12.00 до 12.30 сходиться 15 пар. Всього у цей день реєструються 45 сімей.

Вінничани Інна та Микола Рибачок фотографуються зліва від виставки вишитих портретів Франка, Шевченка, Українки, Коцюбинського, Грушевського, Пирогова, князів Київської Русі. П'яний боярин Роман Саєнко відкорковує пляшку шампанського біля самих експонатів. Бризки від спиртного падають на вишивки.

"Молодьож, що ж ви робите!? Це ж святі, а ви біля них ллєте шампанське! Сором!, - обюрюється 50-річна Любов Шаламай. Вона вишила всі ці портрети за 4 роки. - Я хочу, щоб люди бачили, до кого треба тягнутися, це національна гордість. Я їх в церкві посвятила, а вони з пляшки бухкають".

О 14.00 через Соборну починається святковий карнавал "Мелодія життя". Спереду йдуть київські гетьмани. В костюмі Сагайдачного актор вінницького театру ім. Садовського Микола Чукча. Втирає рукою піт із чола. Йдуть в штучних кожухах, а надворі близько 25 градусів.

Привітати вінничан приїхала радник Януковича з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук. Вона також приїжджала у Вінницю 4 вересня на відкриття найбільшого фонтану у Європі "Рошен". У неї підкручене волосся та чорно-біле пальто до коліна.

"Вінниця — найкраще місто в Україні, воно найкраще розвивається", - сказала Ставнійчук.

Поруч стоять ведучі Антін Мухарський та Сніжанна Єгорова. Єгорова вдягнула чорні круглі захисні окуляри. Не знімає їх навіть коли говорить у мікрофон.

Зараз ви читаєте новину «На день міста у Вінниці одружилися 45 пар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі