субота, 07 листопада 2020 05:10

МЗС України різко відреагувало на указ Путіна про роздачу документів у ОРДЛО

МЗС України різко відреагувало на указ Путіна про роздачу документів у ОРДЛО
Путін видав черговий указ про роздачу документів у ОРДЛО. Фото: Укрінформ

Міністерство закордонних справ України надіслало Росії ноту протесту через новий указ президента РФ Володимира Путіна про видачу документів мешканцям ОРДЛО.

"МЗС України вважає ці кроки російської сторони черговим елементом агресії стосовно України, які спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, є відвертим свідченням наміру Кремля продовжувати війну проти України не лише збройними, але й юридичними методами", – йдеться у заяві українського МЗС.

Протиправне рішення Кремля відкрито суперечить зобов'язанням російської сторони за Мінськими домовленостями. Воно ігнорує зусилля, що докладаються в "нормандському форматі" та Тристоронній контактній групі для підтримання режиму припинення вогню та мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видача російських паспортів на Донбасі: Україна готує санкції

"Вкотре наголошуємо, що кремлівські укази стосовно так званого "визнання документів і реєстраційних знаків" та "спрощеного порядку" надання громадянства Російської Федерації жителям окремих районів Донецької і Луганської областей України не визнаватимуться українською стороною. Переконані, що наші міжнародні партнери також не визнаватимуть ці російські документи та будь-які правочини на їх основі", – підкреслили в МЗС.

Дипломати висунули вимогу, аби російська сторона невідкладно скасувала усі агресивні рішення щодо України та усунула їхні негативні наслідки.

"У зв'язку з публікацією цього указу МЗС висловлює рішучий протест російській стороні з направленням відповідної ноти, закликає наших міжнародних партнерів, насамперед за лінією "нормандського формату", засудити дії РФ та вжити необхідних засобів тиску, у тому числі санкційного. Це питання якнайшвидше буде порушене Україною на міжнародних платформах, зокрема в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи", – підсумували в українському міністерстві.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія видає жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей свої паспорти, тому що там нібито "живуть етнічні росіяни".

Зараз ви читаєте новину «МЗС України різко відреагувало на указ Путіна про роздачу документів у ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі