вівторок, 08 вересня 2009 14:42

Мусульман закликали не молитися про смерть невірних

Мусульман закликали не молитися про смерть невірних
Шейх Салман аль-Авда, що є однією із головних духовних осіб у Саудівській Аравії, закликав мусульман не молитися про смерть невірних.

Мольба про це часто повторюється в арабських країнах наприкінці традиційної п"ятничної молитви, що, на думку деяких критиків, є прикладом надмірного радикалізму для молоді.

Салман аль-Авда, який є шанованою духовною особою в мусульманському світі, членом Міжнародної асоціації мусульман-богословів, заявив, що ці молитви йдуть врозріз із шаріатом, додавши при цьому, що вони є допустимими в тих випадках, якщо було зачеплено інтереси мусульман.

Однак, як зазначає Бі-бі-сі, у ситуації, коли, на думку мусульман, утискають їхні інтереси, наприклад, в Афганістані, Іраку або на палестинських територіях, заклик шейха Салмана не матиме жодного або майже жодного впливу на тих, хто вважає, що джихад (священна війна) проти американців чи ізраїльтян повністю виправдано.

Для них першочерговою проблемою є не реформа молитов, а несправедливий світ, у якому, на їхню думку, мусульмани страждають від іноземних держав.

Питання реформування релігії для саудівського суспільства стоїть найбільш гостро, бо існуюча там інтерпретація ісламської віри заохочує вороже ставлення до інших релігій і вірувань, включаючи і мусульманські течії, такі як шиїзм. Так, саудівські шиїти неодноразово скаржилися, що, проживаючи в переважно сунітському суспільстві, вони відчувають жорстоку дискримінацію.

Зараз ви читаєте новину «Мусульман закликали не молитися про смерть невірних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі