середа, 13 листопада 2019 09:14

Можуть заборонити платити за працевлаштування за кордоном

Можуть заборонити платити за працевлаштування за кордоном
Депутати пропонують штрафувати компанії, які беруть гроші за працевлаштування українців за кордоном. Фото: expres.online

У Верховній Раді розглядають закон про "Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон".

Відповідний законопроєкт №2365 зареєстрований 31 жовтня і перебуває на стадії вивчення.

Якщо закон ухвалять, агенціям заборонять брати гроші за працевлаштування за кордоном. Наразі в Україні діють багато напівлегальних, а то й нелегальних організацій, які під виглядом агенцій з працевлаштування беруть з трудових мігрантів гроші за надання інформації про робочі місця на території інших держав. Нерідко таким чином реалізують відверто шахрайські схеми - за 300-600 євро людей відправляють до неіснуючих компаній за кордоном.

Нерідко такі фірми повідомляють здобувачам вакансій неправдиві дані щодо умов роботи, проживання, оплати праці. При цьому, не несуть ніякої відповідальності.

У проекті закону №2365 пропонується захистити трудових мігрантів від шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота за кордоном: яких спеціалістів чекають у Польщі, Німеччині та Італії

Депутати пропонують заборонити компаніям, що працюють у сфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти з потенційного шукача роботи за працевлаштування за кордоном. А також ввести адміністративно відповідальність за порушення компаніями, що працюють у сфері міжнародного працевлаштування, заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном.

Штрафи пропонують від 2 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів, що наразі становить від 34 до 85 тис. грн.

На думку депутатів, прийняття зазначеного Закону є одним із кроків для пом'якшення та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон для громадян України.

За підсумками 2019-го заробітчани можуть переказати в Україну $12 млрд, прогнозують експерти.

Зараз ви читаєте новину «Можуть заборонити платити за працевлаштування за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі