середа, 29 липня 2009 08:53

Між Венесуелою і Колумбією пробігла чорна кішка

Між Венесуелою і Колумбією пробігла чорна кішка

Венесуела збирається "заморозити" відносини з Колумбією і відкликає свого посла з Боготи. Про це заявив у вівторок, 28 липня, президент Венесуели Уго Чавес.

Також офіційний Каракас збирається припинити дію всіх торгових угод між країнами і найближчим часом повністю відмовитися від імпорту товарів з Колумбії.

Відкликання посла і розрив відносин став відповіддю на звинувачення колумбійської влади в тому, що Венесуела поставляє озброєння бойовикам Революційних збройних сил Колумбії (РЗСК), відзначив Чавес. За його словами уряд Колумбії діє "безвідповідально" і не має жодних доказів того, що РЗСК отримували зброю саме від Венесуели.

В понеділок віце-президент Колумбії Франcіско Сантос повідомив, що під час однієї з операцій проти бойовиків РЗСК були виявлені протитанкові комплекси шведського виробництва, які поставлялися Венесуелі. Влада Швеції також стала вимагати від Каракаса пояснень, яким чином озброєння потрапило до повстанців. Також Венесуелу підозрювали в постачаннях колумбійським бойовикам російських переносних зенітних комплексів.

У березні 2008 року Венесуела вже відкликала посла з Колумбії. Тоді конфлікт між країнами розгорівся через операції колумбійських військових проти бойовиків РЗСК на території Еквадору. У Каракасі побоювалися, що Колумбія може провести подібні операції і на території Венесуели, де також розташовуються бази РЗСК. Пізніше Чавес звинуватив Боготу у вторгненні на територію Венесуели і в розпалюванні війни, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Між Венесуелою і Колумбією пробігла чорна кішка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі