четвер, 15 травня 2008 11:41

Чавес звинувачує Колумбію в підготовці військової агресії проти Венесуели

Президент Венесуели Уго Чавес назвав підготовлюване перенесення військової бази США з Еквадору до колумбійського департаменту Гуахіра, що межує з Венесуелою, актом агресії з боку Колумбії.

Про це він заявив у середу ввечері виступаючи перед вищим командним складом збройних сил, слухачами військових академій і вчилищ південноамериканської країни.

Наприкінці минулого тижня посол США в Колумбії Вільям Браунфілд, який раніше очолював американське посольство в Каракасі, не виключив можливість перенесення військово-повітряної бази США з еквадорського міста Манта до прикордонного з Венесуелою північно-східного департаменту Колумбії. Це викликано рішенням президента Еквадору Рафаеля Корреа не продовжувати контракт на оренду американцями бази ВПС у Манті, термін якого закінчується наступного року.

Вашингтон і офіційна колумбійська влада останнім часом розгорнули кампанію по звинуваченню Чавеса в підтримці лівоекстремістських Революційних збройних сил Колумбії (FARC), що вважаються терористичним угрупуванням.

Колумбійський уряд стверджує, що Венесуела пропонувала бойовикам організацію тренувальних таборів на своїй території, Каракас також був готовий виділити 250 млн доларів на потреби FARC і надати зброю, зокрема ракети класу "повітря-повітря".

У свою чергу, венесуельський президент упевнений, що Колумбія "за наказом США готує війну проти Венесуели", використовуючи сфабриковані дані про зв"язки Каракаса з FARC. Він вважає, що недавній виступ міністра оборони Колумбії Мануеля Сантоса в США є прихованим закликом до американської агресії проти Венесуели.

"Президент Колумбії Альваро Урібе грає з вогнем", - заявив Чавес. "Колумбійський департамент Гуахіра був територією Венесуели, що підтверджується історичними документами і ми можемо нагадати про це", - додав він, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Чавес звинувачує Колумбію в підготовці військової агресії проти Венесуели». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі