пʼятниця, 28 липня 2006 13:19

Мисливці можуть заразитися пташиним грипом від диких птахів

Американські вчені з"ясували, що людина може заразитися пташиним грипом не тільки від свійської птиці, але і від дикої.

- Це стало відомо після спостереження за мисливцями в штаті Айова. Правда, в даному дослідженні не йдеться про небезпечний вірус H5N1, а про інший різновид вірусу пташиного грипу - H11N9, - розповідає дослідник Джеймс Джілл (університет Айова).

Науковці взяли проби крові в 39 мисливців з метою виявити ознаки будь-якого типу пташиного грипу. В декількох осіб виявили антитіла до форм H1, H2 і H3 "пташиного грипу", які вже набули поширення серед людей. Проте один 39-річний мисливець з великим досвідом виявився позитивним на H11N9, який у людей не зустрічається .

Крім того, антитіла до H11N9 знайшли у двох місцевих екологів, які впродовж 2 років стежили за популяцією диких качок, приєднуючи позначки до їхніх лапок.

При цьому ні мисливець, ні екологи в контакт з свійською птицею не вступали.

Проведене дослідження стало першим документованим свідоцтвом зараження людини від диких птахів в США. До цього там не було випадків зараження пташиним грипом будь-якого типу.

Нагадаємо, епідемія пташиного грипу (штам H5N1) стала розповсюджуватися серед популяцій свійської птиці в Азії та інших регіонах, починаючи з 2003 року. За даними ВООЗ, було зафіксовано 232 випадки (134 з яких - смертельні) передачі вірусу від свійських птиць людям.

В Україні спалах пташиного грипу був зафіксований у грудні 2005 року. Через міграцію перелітніх птахів вірус розповсюдився в Криму, а потім і на північно-східну частину України - Одеську, Херсонську, Миколаївську, Запорізьку, Донецьку, Чернігівську, Сумську та частину Дніпропетровської області. Повністю ліквідувати пташиний грип в Україні вдалося через 5 місяців. Випадків зараження вірусом людей в Україні виявлено не було.

За матеріалами: "Газета по-українськи", NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Мисливці можуть заразитися пташиним грипом від диких птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі