вівторок, 05 вересня 2023 11:29

Михайлове чудо: нова дата і головні заборони свята

Михайлове чудо: нова дата і головні заборони свята
Михайлове чудо святкують 6 вересчня за новим церковним календарем Фото: pinterest

6 вересня віряни вшановують за новим церковним календарем святого архангела Михаїла. Раніше це свято відзначали 19 вересня.

У народі його називають Михайловим чудом.

Історія свята

Цього дня православні вшановують силу архангела Михаїла та чудесний порятунок, який він дав християнину на ім'я Архип. Той служив паламарем у храмі в місті Колоси. Будівлю для храму він звів біля джерела, води якого виявились цілющими.

Однієї ночі Архипу наснилось, що ковток води з цього джерела зцілить його дочку від німоти. І це віщування здійснилось.

На честь цього чоловік звів храм, куди почали сходитись християни з усієї округи. Архип постійно перебував у цьому храмі і ніколи не покидав його. Але це дуже не подобалось місцевим язичникам, і вони вирішили зруйнувати будівлю і вбити Архипа.

Зловмисники задумали поєднати дві річки, які протікали поблизу, і направити їх так, щоби вони затопити храм разом з його паламарем. Але чоловік дізнався про цей план і почав молитись архангелу Михаїлу про захист.

Коли язичники прийшли руйнувати храм, святий з'явився поруч і вдарив мечем по скелі, чим перенаправив потік води. Будівля вціліла, а язичники, які задумали зле, самі потонули у потоці, який створили.

Заборони дня

У свято заборонена тяжка фізична праця. Вважається, що це принесе людині великі неприємності.

Не можна також сваритись та лаятись. Вирішення будь-яких конфліктів має бути виключно мирним і досягатись шляхом домовленостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінились дати свят після переходу на новий календар. Усі подробиці

Також цього дня не рекомендується викидати залишки їжі після трапези. Їх годилось віддавати бідним.

А ще народні прикмети не радили мити голову. Таким чином буцімто можна змити весь розум.

Що дозволено

Якщо у вас є якісь невирішені питання чи незалагоджені конфлікти, свято – хороша нагода залагодити їх. При цьому важливо вислуховувати одне одного, домовлятись та йти на компроміси.

У святковий день добре ходити в гості одне до одного. Страви годиться готувати з продуктів нового врожаю, а запивати їх саморобними пивом та медовухою.

Також громади у день Михайлового чуда влаштовували збори, щоби вирішити будь-які питання – сімейні, приватні чи суспільні. Вважалось, що рішення, прийняте цього дня буде справедливим.

8 вересня віряни почнуть вшановувати Різдво Пресвятої Богородиці. Це нова дата за новим церковним календарем, який ввели з першого вересня 2023 року. Раніше це свято відзначали за юліанським каленарем 21 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці є одним з найбільш значущих православних свят. Воно належить до двунадесятих, тобто, одне з 12 найважливіших свят року. У народі цей день називають Друга Пречиста.

Зараз ви читаєте новину «Михайлове чудо: нова дата і головні заборони свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі